Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η υπόθεση Πλουμπίδη και ο βρώμικος ρόλος του ΚΚΕ

Η υπόθεση Πλουμπίδη και ο βρώμικος ρόλος του ΚΚΕ

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Σαν σήμερα, το 1954, εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης, που τιμάται από το ΚΚΕ σαν ήρωας. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι τι εστί ΚΚΕ…

Το 1950 η Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφασίζει να στείλει το Νίκο Μπελογιάννη στην Ελλάδα με εντολή να ανασυγκροτήσει, σε συνεργασία με τον Πλουμπίδη, τον παράνομο μηχανισμό του κόμματος. Όμως, λίγους μήνες αργότερα, ο Μπελογιάννης συλλαμβάνεται τυχαία. Όταν οι αρχές ανακαλύπτουν ποιον έχουν στα χέρια τους τον δικάζουν ως επικεφαλής του παράνομου κομμουνιστικού μηχανισμού, προσθέτοντας και την κατηγορία της κατασκοπίας.

Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» ο διαβόητος κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης, γνωστός στους κομματικούς κύκλους με το ψευδώνυμο «Μπάρμπας».

Ο Πλουμπίδης στέλνει ιδιόχειρη επιστολή στην Ασφάλεια (με το δακτυλικό του αποτύπωμα, για επιβεβαίωση) δηλώνοντας πως αρχηγός του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ (άρα και υπεύθυνος για την κατηγορία της κατασκοπίας) είναι ο ίδιος κι όχι ο Μπελογιάννης. Προσφέρεται δε να παραδοθεί και να δικαστεί μόλις μετατραπεί η θανατική ποινή του Μπελογιάννη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», που τότε εξέπεμπε από το Βουκουρέστι, χαρακτηρίζει την επιστολή Πλουμπίδη «χαφιέδικο κατασκεύασμα», προσθέτοντας πως ο Πλουμπίδης βρίσκεται στο εξωτερικό. Μάλιστα την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ  Νίκος Ζαχαριάδης, μέσω της ελληνόφωνης εκπομπής «Φωνή της Αλήθειας».

Τελικά, μετά την «παρέμβαση» αυτή του ΚΚΕ, ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε.

Ωστόσο, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση Μπελογιάννη, στις 25 Νοεμβρίου 1952, συνελήφθη ο Πλουμπίδης, στο κρυσφήγετό του στον Κολωνό.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι ο Πλουμπίδης είναι «πράκτορας της Ασφάλειας», «χαφιές», «πουλημένο τομάρι» και τα τοιαύτα.

Και δύο ημέρες αργότερα, με εντολή του Ζαχαριάδη, μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό της «Ελεύθερης Ελλάδας», ανακοίνωση του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία: «Ο Πλουμπίδης είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας. Στη χιτλερική κατοχή και την περίοδο της αμερικανοκρατίας, ο προβοκάτορας Πλουμπίδης έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα και το λαό μας. Ο Πλουμπίδης είναι βαμμένος θανάσιμος εχθρός του λαού. Τα στοιχεία που αφορούν τη χαφιέδικη πρακτορική δράση του θα δημοσιευτούν την κατάλληλη ώρα».

Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη άρχισε στις 24 Ιουλίου 1953 στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της δίκης, ο Ζαχαριάδης κατηγόρησε από τον κουκουέδικο ραδιοσταθμό τον Πλουμπίδη ότι ήταν αυτός που κατέδωσε τον Μπελογιάννη στην Ασφάλεια.

Τελικά, στις 3 Αυγούστου 1953, ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάσθηκε «δις εις θάνατον» και εκτελέστηκε όπως προείπαμε στις 14 Αυγούστου του 1954. 

Ακόμα και μετά την εκτέλεσή του, ο Ζαχαριάδης «κατήγγειλε» ότι η εκτέλεση ήτανε ψεύτικη κι ότι «ο Πλουμπίδης μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου ξεκοκαλίζει τα αργύρια της προδοσίας του».

Το κωμικοτραγικόν της υποθέσεως: το ΚΚΕ έχει «αποκαταστήσει» πλέον και τιμά και το θύμα (τον «χαφιέ», «πράχτορα», «πουλημένο τομάρι», κ.τ.λ.) Πλουμπίδη, αλλά… και τον θύτη Ζαχαριάδη!

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

Exit mobile version