Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Όταν οι “φασίστες” της 4ης Αυγούστου ανέστησαν το Αρχαίο Θέατρο στην Επίδαυρο

Όταν οι “φασίστες” της 4ης Αυγούστου ανέστησαν το Αρχαίο Θέατρο στην Επίδαυρο

Σε άκρως δημοκρατική εφημερίδα, υπήρξε μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο “ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ – Μία συνοπτική αναδρομή στην Ιστορία του σημαντικού φεστιβάλ που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Αρχαίο Θέατρο της Αργολίδας – Οι πρωτοπόροι”.

Στο κείμενο λοιπόν, διαβάζουμε: “1938 – Νέα Εποχή με την “Ηλέκτρα”. Στιγμή ύψιστης συγκίνησης, από εκείνες που μένουν στην Ιστορία ως σημαντικά ορόσημα: Στις 11 Σεπτεμβρίου 1938 έπειτα από χιλιάδες χρόνια, στην Επίδαυρο ακούγεται ξανά ο θεατρικός λόγος. Ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου κάνει την εμφάνισή του στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου για να ερμηνεύσει την “Ηλέκτρα” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη. Πρωταγωνίστριες δύο ιερά τέρατα της ελληνικής σκηνής. Η Κατίνα Παξινού και η αδικοχαμένη Ελένη Παπαδάκη…”

Παρατήρησις πρώτη από την τελευταία πρόταση του δημοσιεύματος “αδικοχαμένη” πως; Σε τροχαίο ατύχημα; Γιατί δεν γράφουν ότι η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός Ελένη Παπαδάκη εκτελέστηκε φρικτά από τους φονιάδες μπολσεβίκους στα Δεκεμβριανά; 

Ερχόμαστε όμως στην ημερομηνία όπου ακούστηκε και πάλι και ήταν αυτό πράγματι στιγμή υψίστης συγκίνησης ο θεατρικός λόγος στην Επίδαυρο και η ημερομηνία αυτή είναι Σεπτέμβριος του 1938, όταν την χώρα κυβερνούσε ο Ιωάννης Μεταξάς και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, που για δημοκράτες και μπολσεβίκους ήταν… φασιστικό! Και δεν ήταν τυχαία η ενέργεια αυτή αναβιώσεως του αρχαίου λόγου αφού κεντρική ιδέα του Εθνικού καθεστώτος, της 4ης Αυγούστου ήταν η δημιουργία του Γ΄ Ελληνικού πολιτισμού.   

Χ.Α.Μ.

Exit mobile version