Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αποκεφάλισαν μνημεία Μακεδονομάχων στην Έδεσσα

Αποκεφάλισαν μνημεία Μακεδονομάχων στην Έδεσσα

Με ειδικό μηχάνημα, ανεγκέφαλοι, αποκεφάλισαν το βράδυ της Τρίτης τις προτομές του Καπετάν Άγρα και του Αντώνη Μίγκα, πού βρίσκονται κοντά στον οικισμό Καρυδιάς αλλά και το άγαλμα στο Πάρκο Καταρρακτών της πόλης της Έδεσσας.

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιάννου, δήλωσε: “Είναι ντροπή αυτό που συνέβη καθώς ειδικά στην Καρυδιά ήταν ο χώρος που μαρτυρησαν οι δύο ήρωες. […] Ήταν οργανωμένη πράξη, δεν την έκαναν παιδιά.”

Ξεκάθαρη κοινωνική ευθύνη φέρουν οι υπονομευτές της ιστορίας μας, αυτοί που κοροϊδεύουν τον Μακεδονικό Αγώνα, χειροκροτούν τη συμφωνία των Πρεσπών, στο όνομα της οποίας προσβάλλουν τους ήρωες και τους μάρτυρες που πολέμησαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Ευθύνη φέρουν επίσης αυτοί που δεν διδάσκουν στους νέους ιστορία από το 1974 έως σήμερα, χλευάζουν την ιστορία μας και κυνηγούν το υγιές αίσθημα του εθνικισμού με ψεύδη, συκοφαντίες και προπαγάνδα αφήνοντας ξένους και ντόπιους ανθέλληνες να βιάζουν την ιστορία μας και να βανδαλίζουν τα μνημεία μας.
Ακολουθούν δυο λόγια εις μνήμη των δύο Εθνομαρτύρων Μακεδονομάχων:
Ο Αντώνης Μίγκας, ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος από τη Νάουσα και στενός συνεργάτης του Καπετάν Άγρα. Η θυσία του αποτελεί λαμπρό φάρο ηρωισμού αφού αν και μπορούσε να γλιτώσει την ζωή του επέλεξε να θυσιαστεί πλάι στον αρχηγό του λέγοντας: “μαζί ήρθαμε, μαζί θα πεθάνουμε σαν θέλει ο Θεός και όπου θα πεθάνει ο αρχηγός μου, εκεί θα πεθάνω κι εγώ”.
Ο Σαράντος Αγαπηνός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, ήταν Έλληνας οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα. Στις 5 Ιουνίου του 1907 ο Βούλγαρος βοεβόδας Ζλάταν εκμεταλλεύτηκε το ήθος και την τιμιότητά του και αφού τον κάλεσε άοπλο να συμφιλιωθούν, τον αιχμαλώτισε και μαζί με τον Αντώνη Μίγκα τους διαπόμπευσαν ως δήθεν αιχμαλώτους, τους περιέφεραν δεμένους και ξυπόλυτους στα χωριά της περιοχής με σκοπό να αναπτερώσουν το ηθικό των τρομοκρατημένων οπαδών των κομιτατζήδων και εν τέλει τους απαγχόνισαν στην Καρυδιά. Το τραγικό τέλος τους ξεσήκωσε τους Έλληνες αντάρτες, με αποτέλεσμα ο ελληνικός αγώνας να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ε.Γ.
Exit mobile version