Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ένοχη σιωπή για την φωτιά στην Ροδόπη

Ένοχη σιωπή για την φωτιά στην Ροδόπη
Παρανάλωμα έχουν γίνει πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους στην Ροδόπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο ενεργούν 200 πυροσβέστες, μέλη 10 πεζοπόρων τμημάτων, 29 υδροφόρα οχήματα, 50 εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 και ένα ελικόπτερο BK της Πυροσβεστικής.
Εξ αιτίας όμως της ιδιαιτερότητας του εδάφους και του μεγάλου υψόμετρου η προσέγγιση από επίγειες δυνάμεις και υδροφόρες είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ τα εναέρια μέσα άργησαν να εμπλακούν λόγω μεγάλων ελλείψεων.
Σε ερώτηση που έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής σχετικά με την μικρή παρουσία εναέριων μέσων, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Κούκουρας, απάντησε πως:
Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν στις πλαγιές, ρέματα και χαράδρες καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας, ενώ παράλληλα έληξε η αντιπυρική περίοδος, με αποτέλεσμα να τελειώσει η σύμβαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που θα μπορούσαν να μπουν και να επιχειρήσουν σε τόσο δύσβατα σημεία, ξεκαθαρίζοντας πως η διαχείριση εναέριων μέσων δεν γίνεται τοπικά από την Πυροσβεστική.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως περίπου 2500 εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται σε αργεία επειδή η σύμβασή τους έληξε στις 31/10 και είναι πλέον άνεργοι ( !).
Η φωτιά είχε πολλές αρχικές εστίες και σύμφωνα με βίντεο από τις περιοχές ενδέχεται να συνδέεται με τις φωτιές που ανάβουν οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν το βουνό για να ζεσταθούν…
Ε.Γ.
Exit mobile version