Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μάχη στην Ευρώπη για το ενεργειακό 

FILE PHOTO: 3D printed natural gas pipes are placed on displayed EU and Russian flags in this illustration taken, January 31, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Μάχη στην Ευρώπη για το ενεργειακό 

Ο ενεργειακός πόλεμος που κήρυξε οι ΗΠΑ στην Ρωσσία καθώς φαίνεται ακόμη και με τρομοκρατικές ενέργειες, όχι μόνον κλιμακώνεται, αλλά διχάζει κυριολεκτικά και την Ευρώπη στα δύο. 

Γελοίο το επιχείρημα ότι οι Ρώσσοι ανατίναξαν το δικό τους αγωγό! Γιατί αλήθεια; Γιατί να μη θέλουν να είναι σε καλή κατάσταση ούτως ώστε όταν θα καταστεί δυνατόν να μπορέσει υλοποιηθεί η μεγάλη οικονομική συνεργασία της Μόσχας με το Βερολίνο; Και γιατί αλήθεια η Νορβηγία κινητοποίησε τις μυστικές της υπηρεσίες προκειμένου να μην δεχθεί ανάλογη επίθεση ο δικός της αγωγός φυσικού αερίου; Και ποιος ωφελείται από το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να προμηθευτεί από την Ρωσσία φτηνό φυσικό αέριο; Η απάντηση είναι απλή και δεν είναι και μη αναμενόμενη, δεν είναι άλλη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν σκοπό την πώληση στην Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρουν σε μονάδες αποθηκεύσεως LNG. Και πόσο τυχαίο είναι αλήθεια το γεγονός ότι έναν ολόκληρο χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αναγγέλθηκε η κατασκευή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG.

Όσο για τον διχασμό της Ευρώπης είναι προφανής. Η Γερμανία κυρίως, αλλά και άλλες χώρες του Βορρά, έχουν ανάγκη το φτηνό φυσικό αέριο των Ρώσσων και καταστρέφονται οικονομικά. Αντίθετα, χώρες του Νότου, που στην πραγματικότητα είναι προτεκτοράτα των ΗΠΑ, προωθούν την πολιτική της Ουάσιγκτον. Η διάσταση αυτή απόψεων δεν μπορεί παρά να φέρει εξελίξεις.

ΑΒΑΡΙΣ

Exit mobile version