Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσσίας στην Εκκλησία της Κύπρου

Σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσσίας στην Εκκλησία της Κύπρου

Άφησε την τελευταία του πνοή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος. Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνον του εκκλησιαστικού, αλλά και του πολιτικού είναι το ποιος θα τον διαδεχθεί στην θέση του, αφού στην Κύπρο ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα ενεργός τόσο για την πολιτική, όσο και για την οικονομική ζωή της μεγαλονήσου. 

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις από μερίδα της Ιεραρχίας της Κύπρου για την απόφαση του να πάρει το μέρος του Βαρθολομαίου στην σύγκρουσή του με το Πατριαρχείο της Μόσχας για το ζήτημα της Ουκρανίας. Αναμένεται η διαμάχη αυτή η οποία έχει ξεσπάσει να εκδηλωθεί στον αγώνα που θα γίνει για την διαδοχή.

Η ανάδειξη στην Κύπρο νέου Αρχιεπισκόπου σε πρώτη φάση γίνεται από την βάση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι Ορθόδοξοι, που εγγράφονται σε σχετικούς καταλόγους. Σημειώνεται η μεγάλη επιρροή του ρωσσικού παράγοντα στην Κύπρο, όπου ζουν και θα ψηφίσουν πολλά άτομα ρωσσικής καταγωγής καθώς και τέκνα οικογενειών ελληνορωσσικών. Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία θέλει να αποτρέψει την περίπτωση να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου ένα στήριγμα του Πατριαρχείου της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές στην Ιερά Σύνοδο είναι πιο ισχυρό το φιλοδυτικό μέτωπο, αλλά κανένας δεν ξέρει την τελική κατάληξη, αφού δεν είναι δυνατόν να μη ληφθεί υπ’ όψη η επιθυμία της πλειοψηφίας των ψήφων των πιστών. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξει κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, που θα οδηγήσει σε ανοικτή σύγκρουση.

ΜΜ

Exit mobile version