Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η ίδρυση της ΚΝΕ από τον Ζακ Βεντούρα

Η ίδρυση της ΚΝΕ από τον Ζακ Βεντούρα

Εκτός από την 104η επέτειο της ιδρύσεως του ΚΚΕ (ως ΣΕΚΕ, σε ΚΚΕ μετονομάστηκε το 1924), αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Αρχικώς ως ΟΣΕΝΕ (Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών Ελλάδος), που εν συνεχεία μετονομάσθηκε σε ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος) και τελικώς σε ΚΝΕ.

Ιδρυτής και πρώτος Γραμματεύς της ΟΣΕΝΕ και εν συνεχεία και της ΟΚΝΕ, ήταν ο Εβραίος Ζακ Βεντούρα, αρχισυντάκτης της εβραϊκής – κομμουνιστικής εφημερίδος «Αβάντι», ενώ στην πρώτη πενταμελή Κεντρική Επιτροπή της ΟΚΝΕ, είχαν την πλειοψηφία οι Εβραίοι με 3-2 (Ζακ Βεντούρα, Μωϋσής Βεντούρα, Μωυσής Καράσσο, Σπύρος Θεοδώρου και Γιώργος Φράππας). 

Τα προηγούμενα χρόνια, οι κουκουέδες απέκρυπταν το όνομα του Εβραίου ιδρυτού της ΚΝΕ, όπως αποκρύπτουν συστηματικώς και το όνομα του επίσης Εβραίου ιδρυτού του ΚΚΕ, του Αβραάμ Μπεναρόγια.

Ωστόσο, εφέτος… άλλαξε η «γραμμή» και μνημονεύεται ο Ζακ Βεντούρα, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνει τις επόμενες ημέρες η ΚΝΕ στην Θεσσαλονίκη, για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της: «Χιλιάδες στελέχη της ΟΚΝΕ διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν όπως ο θρυλικός Γραμματέας της Χρήστος Μαλτέζος που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε το 1938 στις φυλακές Κέρκυρας. Ανάμεσα σ’ αυτά και στελέχη από τη Θεσσαλονίκη όπως ο πρώτος Γραμματέας της Ζακ Βεντούρα (δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς), οι Μωϋσής Καράσσο και Μωϋσής Βεντούρα (εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς στο στρατόπεδο Παύλου Μελά)».

Exit mobile version