Αλήθεια, κατά πόσον ισχύει η «αντιτουρκική» συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ;
Το… αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας (το οποίο υποστηρίζουν ένθερμα και κάποιοι… νεοπατριώτες), είναι πως πέτυχε το σχηματισμό της «αντιτουρκικής» συμμαχίας Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Κατά πόσον ισχύει αυτή η συμμαχία;
Τελευταία, όλο και περισσότερο, η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ προσέγγιζε την Τουρκία του Ερντογάν – «τιμώντας» την φιλοτουρκική παράδοση του σιωνισμού. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική επαναπροσέγγισης με την Τουρκία και η νέα κυβέρνηση…
Εις ότι αφορά τώρα την Αίγυπτο. Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο είχαν διαταραχθεί σοβαρά το 2013, όταν ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι, των «Αδελφών Μουσουλμάνων», υποστηρικτής των οποίων ήταν η Τουρκία.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο Σίσι είχε μια –προφανώς διόλου τυχαία- θερμή χειραψία με τον… διεθνώς απομονωμένο Ερντογάν στο Κατάρ, κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, η χειραψία ήταν «μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Όπως δε αποκάλυψε εχθές ο Ερντογάν, σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του στο Ικόνιο, είχε στο Κατάρ και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με τον Σίσι, όπου «και οι δύο πλευρές έμειναν ευχαριστημένες». Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν δήλωσε πως
«η διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο, θα ξεκινήσει αρχικά με συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και μετά απ’ αυτό, θα διευρύνουμε αυτές τις συνομιλίες».
«Αντιτουρκική» συμμαχία; Ποια συμμαχία;