Επιστρέφουν… “δανεικά” τα μάρμαρα του Παρθενώνος
Οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί και το κράτος προτεκτοράτο
Η αρχή έγινε με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου ήλθαν και παρουσιάζονται σε αυτό αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας από το Μουσείο Stern της Νέας Υόρκης με την συμφωνία ότι παραμένει η ιδιοκτησία σε αυτό και ότι θα επιστραφούν. Αυτό παρ’ όλο το γεγονός ότι αποδεδειγμένα τα αντικείμενα αυτά είναι έργο αρχαιοκαπηλίας από τις Κυκλάδες! Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για την κυρία Μενδώνη του Λιγνάδη, που πανηγυρίζει…
Δεύτερη πράξη του δράματος η επιστροφή στην Ελλάδα του περίφημου θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με την συμφωνία να παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης το αρχαιολογικό αντικείμενο, που προέρχεται από την Ακρόπολη για 8 έτη και μετά να επιστραφεί.
Άνοιξε η όρεξη με όλα αυτά στον Μητσοτάκη και στην παρέα του Μεγάρου Μαξίμου κι αναζητούν επειγόντως έναν θρίαμβο για τα γλυπτά του Παρθενώνος, τα οποία ευρίσκονται στο Μουσείο του Λονδίνου. Έτσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την επίσκεψή του στην πάλαι ποτέ Μεγάλη Βρετανία, που σήμερα έχει γερμανικής καταγωγής βασιλιά, Ινδό πρωθυπουργό και Πακιστανό Δήμαρχο στο Λονδίνο, μίλησε για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος και αναφέρθηκε σε μία λύση “win-win”, η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή. Το πολύπλοκο εγχείρημα επιστροφής το κατευθύνει η Λίνα Μενδώνη και από πλευράς Λονδίνου έχουν το θράσος να ζητούν να στείλουμε στο Λονδίνο, στο Μουσείο τους, γλυπτά από αυτά που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακροπόλεως προκειμένου να μας “επιστρέψουν” αυτά που αναμφισβήτητα είναι δικά μας! Η άλλη λύση που προωθείται είναι να έλθουν γλυπτά από το Λονδίνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις με τον τρόπο αυτόν απεμπολείται η πάγια απαίτηση της Ελλάδος για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος