Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μολάοι, ο “μικρός Μελιγαλάς” της Λακωνίας, 31 Δεκεμβρίου 1943

Μολάοι, ο “μικρός Μελιγαλάς” της Λακωνίας, 31 Δεκεμβρίου 1943

Ύστερα από την κατάληψη της κωμόπολης των Μολάων Λακωνίας από τους σοβιετόδουλους κομμουνιστες του εαμ-ελας, ακολούθησε ”λαικό δικαστήριο” για τους 39 επιφανείς Μολαΐτες που είχαν συλληφθεί.. Ανάμεσα τους ο παπάς, ο πρόεδρος των Μολάων, δικηγόροι και έμποροι.. Η απόφαση ήταν καταδικαστική και εις θάνατον.. Το ξημέρωμα της 31 Δεκεμβρίου του 1943 οδηγήθηκαν λίγο έξω από το χωριό Άγιος Δημήτριος Ζάρακα, όπου υπάρχει ένα βάραθρο, ανοίγματος ενός μέτρου και βάθους σαράντα, με την ονομασία ”Τρύπα του Ταράτσα”.. Το τέλος τους είχε φτάσει.. Τους έγδυναν και με μια μαχαιριά, δίχως χαριστική βολή, τους έριχναν έναν έναν μέσα..

Ονόματα: ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ
Καρυτσιώτης Ν.
Κουτσογιάννης Ι.
Λύρας Θ.
Κουτσογιαννόπουλος Γ.
Φερδιανάκης Ν
Σκανδαλάκης Δ.
Ζερβάκος Α.
Νικολινάκος Γ.
Φουργιέζος Γ.
Λυγερός Π.
Καρυτσιώτης Ι.
Έξαρχος Δ.
Κοντοσταθάκος Ε.
Γιανναράκης Α.
Φριντζίλας Χ.
Καλαμβόκης Ε.
Γραμματικάκης Δ.
Νικολακάκος Γ.
Λιβερδίσης Δ.
Δριβάκης Α.
Κωστάκος Λ.
Καλκανδής Σ.
Παντελής Κ.
Κυριακάκος Π.
Ζερβάκος Χ.
Μανιατάκος Δ.
Κωστάκος Ε.
Μανωλάκος Δ.
Αντωνάκος Ν.
Μπέμπης Γ.
Καναβάρος Σ.
Ντέντες Π.
Καναβάρος Ν
Πιερράκος Σ.
Ρουμάνος Γ.
Χριστακάκος Δ.
Ρουμάνος Δ.
Φουργιέζου Π.
Ήταν η πρώτη φορά που τα αιμοσταγή τέρατα του εαμ-ελας επιτέθηκαν οργανωμένα σε ελληνικό χωριό.. Ήταν η πρώτη φορά που έριξαν Έλληνες σε κάποιο βάραθρο ή ξεροπήγαδο.. Ακολούθησαν κι άλλες θηριωδίες όπως η Πηγάδα του Μελιγαλά, η Τρύπα στο Κακοβούνι, ο Φενεός, η καταβόθρα του Ζάρακα στο Σοφικό, το ξεροπήγαδο της Αγνάντας στη Νέα Επίδαυρο, τα ξεροπήγαδα κοντά στα χωριά Λίμνες Αργολίδος και Αγιονόρι Κορινθίας και τα εγκλήματα δεν είχαν τελειωμό..
Αυτή ήταν η αντίσταση που έκαναν οι κομμουνιστοσυμμορίτες εν μέσω κατοχής από τους γερμανούς.. Δεν έσφαζαν απλά Έλληνες, χτυπούσαν τους πρώτους κάθε περιοχής και εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη μόρφωσης στον απλό λαό, είχαν την δυνατότητα να τον κατευθύνουν όπως αυτοί ήθελαν..
Άγις Φωτόπουλος
Exit mobile version