Οι τουρκικές απειλές και ο αμερικανικός «ποντιοπιλατισμός»
Τις πρόσφατες απειλές του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, πως σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ακόμη και νοτίως της Κρήτης, «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», κλήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον να σχολιάσει ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ιδού η επίσημη αμερικανική θέση επί του θέματος:
«Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».
Όπως βλέπουμε, απάντησε ως νέος «Πόντιος Πιλάτος», ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση για διαφορές επί θαλασσίων συνόρων. Άρα ΔΕΝ θα παρέμβουν επί της ουσίας σε επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, με αφορμή τέτοιου είδους «διαφορές». Χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά κάποια «ουδέτερα» ρήματα, όπως «προτρέπουμε» και «ενθαρρύνουμε» και επανέλαβε τα γνωστά και τετριμμένα περί του διεθνούς δικαίου – το οποίο ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Τέλος, κάλεσε τις δύο χώρες να «συνεργαστούν» και να επιλύσουν τις διαφορές τους «με διπλωματικό τρόπο». Πως μπορεί να γίνει αυτό; Προφανώς, με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που ως γνωστόν εκδίδει «σολομώντειες» αποφάσεις! Του τύπου «καζάν-καζάν» (μισά-μισά), δηλαδή συνεκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, όπως ακριβώς ζητά ο Ερντογάν!
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε για τους… μεγάλους μας συμμάχους;