Αύξηση αυτοκτονιών το 2020-2022 για την Ελλάδα
Αύξηση της τάξεως του 25% στις αυτοκτονίες για την διετία 2020-2022, κατέγραψε το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε εντός του 2022 αγγίζει τους 600 θανάτους το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση των τραγικών επιπτώσεων της δυστοπικής κατάστασης που βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι Έλληνες. Δυστυχώς σε μία χώρα που τα μνημόνια οδήγησαν πολλούς συμπατριώτες μας στο απονενοημένο διάβημα, φαίνεται πως ο κόσμος που εξακολουθεί να χάνει την ελπίδα του αντί να μειώνεται, αυξάνεται.
Όπως έδειξε η έρευνα, την αυτοκτονία επιλέγουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Άνθρωποι ενεργοί, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι κι εντός γάμου. Θεσμικά δεν γίνεται τίποτα απολύτως για να βοηθηθούν αυτοί οι συμπολίτες μας. Είναι πραγματικά εξοργιστικό να βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για τις επιτυχίες της διακυβέρνησής του έχοντας τέτοιες μακάβριες στατιστικές στα χέρια του.
Προεκλογικές προκλητικές δηλώσεις για την καλή ποιότητα ζωής, για καλάθια νοικοκυριών, επιδόματα για να βγει ο μήνας μόνο οργή προκαλούν προς τα ανδρείκελα που μας κυβερνούν. Μερικοί νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με επαίτες κι όχι με έναν περήφανο λαό!
Όπως αναφέρεται στην σελίδα της Κλίμακας:
“Οφείλουμε, να επισημάνουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) λόγω διάφορων ζητημάτων όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης.
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων. Το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία διαμορφώθηκαν ως εξής:
• Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες κατά συντριπτική πλειοψηφία (78%) και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 22%.
• Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα, τα άτομα άνω των 60 ήταν εκείνα που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες 60 – 64 ενώ εν αντιθέσει στις γυναίκες οι θάνατοι συγκεντρώθηκαν στις νεαρές ηλικίες των 35 – 39 ετών.
• Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.”
Η έρευνα της κλίμακας: