Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

H Χρυσή Αυγή στηρίζει τους πληγέντες Ελληνορθόδοξους της Συρίας

H Χρυσή Αυγή στηρίζει τους πληγέντες Ελληνορθόδοξους της Συρίας

Σε όλη τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Τουρκία, το Λίβανο και τη Συρία υπάρχουν ακόμα ζώσες κοινότητες αραβόφωνων μεν, Ελληνικής καταγωγής δε πληθυσμών. Αυτοί οι σύγχρονοι Αντιοχείς είναι απόγονοι των Ελλήνων που βρέθηκαν σε πολλές ιστορικές περιόδους στην περιοχή, όπως Μακεδόνες  άποικοι από την αυτοκρατορία των Σελευκιδών, Έλληνες βυζαντινοί («Ρωμιοί»), ακόμα και ορισμένοι επιζώντες της Γενοκτονίας Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο πραγματικός αριθμός αυτών των πληθυσμών είναι άγνωστος καθώς οι περισσότεροι έχουν δυστυχώς αραβοποιηθεί ή και εξισλαμισθεί. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί που παρέμειναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι υπό τα Ελληνικά Πατριαρχεία ανέρχονται συνολικά στους 1,1 εκατομμύρια, ενώ οι Καθολικοί που όμως διατηρούν το Ελληνικό («ανατολικό») εκκλησιαστικό τυπικό συνολικά ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εξακολουθούν διατηρούν την μνήμη των Ελλήνων προγόνων τους.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, εκείνοι που παρέμειναν Χριστιανοί ήταν μέλη του λεγόμενου Μιλέτ των Ρωμιών («Rum Millet»). Σήμερα, αυτοί χωρίζονται σε δύο διαφορετικές σχετικές κοινότητες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και της Μελχίτικης (Melkite) Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, και οι δύο ορθόδοξες και καθολικές κοινότητες αναφέρονται στους εαυτούς τους ως Ρωμιοί (Rum). Μάλιστα στις 18 Μαρτίου του 1826, μια μικρή ομάδα γενναίων Επαναστατών, με επικεφαλής τον Βάσο Μαυροβουνιώτη, επιχείρησε να διαδώσει την Ελληνική Επανάσταση στην οθωμανοκρατούμενη Κοίλη Συρία.

Την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια πρώιμη προσπάθεια ενίσχυσης της Ελληνικής ταυτότητας από παράγοντες των κοινοτήτων η οποία όμως συνάντησε τα τεράστια εμπόδια του αμερικανοκίνητου πολέμου στην περιοχή. Η Χρυσή Αυγή από την πρώτη στιγμή διακήρυξε ότι η παροχή προστασίας στις κοινότητες αυτές  αποτελεί Εθνικό καθήκον και συμφέρον. Αντ’ αυτού οι Ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν τον αφανισμό του Ελληνικού και Χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή, με αποκορύφωμα το σφράγισμα του Συριακού προξενείου από την κυβέρνηση Σαμαρά για χάρη των ΗΠΑ και των τζιχαντιστών.

Παρ’ όλα αυτά η Χρυσή Αυγή, ενάντια στο εμπάργκο ολόκληρου του «δυτικού κόσμου», συνέχισε την εθνική προσπάθεια επαφής με τους παράγοντες της περιοχής. Ενδεικτικά, το 2016 κλιμάκιο του Κινήματος μας, παρουσία του π. βουλευτή Συναγωνιστή Ιωάννη Σαχινίδη επισκέφθηκε εν μέσω πολέμου την Δαμασκό πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με παράγοντες της κυβέρνησης Άσαντ αλλά και με τον μακαριότατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη. Είχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπεία του χριστιανικού Κινήματος του Λιβάνου Al Marada στην Αθήνα όπου έγινε δεκτή στο κοινοβουλευτικό γραφείο της Χρυσής Αυγής.

Ως Έλληνες Εθνικιστές θα σταθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε στο πλάι των αδελφών μας που δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά, αυτή την φορά από τις τραγικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Όσοι φίλοι του Κινήματος ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα ανάλογα με την περιοχή τους:

Αθήνα: 697 415 4550
Θεσσαλονίκη: 698 298 6698
Πελοπόννησος: 698 202 9565

Exit mobile version