Εκτός εκλογών όσοι καταδικάστηκαν με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά κανένα πρόβλημα για όσους είχαν καταδικαστεί εις θάνατον
Ο Αλιβιζάτος και τα δύο μέτρα και σταθμά των κρυφών ή φανερών μπολσεβίκων
Στο επίκεντρο της επικαιρότητος η τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή σχετικά με την συμμετοχή στις εκλογές. Πρωτοπόρος ο Συνταγματολόγος Αλιβιζάτος και οι ερωτήσεις μας δύο: Α) Ο Τσαουσέσκου τον οποίο θαυμάζατε ως μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού κ. Αλιβιζάτο και πλήρωνε και το χαρτί της εφημερίδας που διαβάζατε της “Αυγής”, έκανε εκλογές; Β) Όντας εσείς προσωπικά μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ έχετε την αμεροληψία να παίρνετε θέση; Γιατί δεν λέτε απλά είμαι κομμουνιστής ή ήμουν κομμουνιστής και για αυτό δεν θέλω να υπάρχουν Εθνικιστές στην βουλή; Λίγη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε!
Είναι η πρώτη φορά που εμποδίζονται σε πρώτο βαθμό καταδικασμένοι να συμμετέχουν σε εκλογές και κανένας δεν “θυμάται”, θυμούνται πολύ καλά, αλλά κάνουν ότι δεν ξέρουν, ότι καταδικασμένοι της αριστεράς για εσχάτη προδοσία ακόμη και εις θάνατον, που μετετράπη μετά σε ισόβια, είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές και εξελέγησαν και βουλευτές! Και για όποιον έχει αντίρρηση η παρακάτω ιστορία:
Το 1948 ο Γλέζος συνελήφθη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και καταδικάστηκε σε θάνατο (Οκτώβριος 1948) για «αδικήματα Τύπου» και μια φορά ακόμη σε θάνατο για παράβαση του Γ΄ Ψηφίσματος στις 21 Μαρτίου 1949. Εντούτοις, οι ποινές θανάτου του δεν εκτελέσθηκαν. Οι ποινές του θανάτου του μετατράπηκαν σε καταδίκη σε ισόβια δεσμά το 1950, που ούτε και αυτή τελικά εκτελέστηκε. Αποφυλακίστηκε το 1954. Αν και φυλακισμένος, ο Μανώλης Γλέζος εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ. Με την εκλογή του, πραγματοποίησε δωδεκαήμερη απεργία πείνας με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των δέκα βουλευτών της ΕΔΑ που βρίσκονταν εξόριστοι. Μετά την αποφυλάκιση του το 1954, εκλέχθηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της.
1 Comment