Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολιτική ορθότης! «Αναγνώστες ευαισθησίας» λογοκρίνουν επανεκδόσεις βιβλίων αφαιρώντας «ρατσιστικές» εκφράσεις!

Πολιτική ορθότης! «Αναγνώστες ευαισθησίας» λογοκρίνουν επανεκδόσεις βιβλίων αφαιρώντας «ρατσιστικές» εκφράσεις!

Στους καιρούς μας, η εξασφάλιση της «πολιτικής ορθότητας» στα βιβλία που κυκλοφορούν, εξασφαλίζεται με δρακόντειους «αντιρατσιστικούς» νόμους. Τι γίνεται όμως με επανεκδόσεις παλαιότερων βιβλίων, που ενδεχομένως περιέχουν «ρατσιστικές» εκφράσεις;

Η βρετανική εκδοτική εταιρεία Ian Fleming βρήκε τη λύση! Προσέλαβε «αναγνώστες ευαισθησίας» (έτσι λένε τώρα τους λογοκριτές!), οι οποίοι αναλαμβάνουν να αφαιρούν ή να τροποποιούν «ρατσιστικές» εκφράσεις που περιέχονται σε έργα συγγραφέων που γράφτηκαν σε εποχές που δεν βασίλευε η «πολιτική ορθότης»!

Πρώτο θύμα των σύγχρονων λογοκριτών είναι τα 14 βιβλία του Ian Lancaster Fleming, συγγραφέως των κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του «Τζέιμς Μποντ» (Πράκτωρ 007), τα οποία επανεκδίδονται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ιδού πως περιγράφει η… πρωτοποριακή εταιρεία τις λογοκριτικές παρεμβάσεις:

«Εξετάσαμε τις περιπτώσεις πολλών ρατσιστικών όρων στα βιβλία και αφαιρέσαμε ορισμένες μεμονωμένες λέξεις ή τις αλλάξαμε με όρους που είναι πιο αποδεκτοί σήμερα.

Αναθεωρήσεις έγιναν και σε αρνητικές αναφορές στην ομοφυλοφιλία που χρησιμοποιεί ο κινηματογραφικός χαρακτήρας του μυστικού πράκτορα 007».
Φανταζόμαστε, ότι όταν η νέα αυτή λογοκριτική μανία έρθει και στην Ελλάδα, το πρώτο που θα τροποποιήσουν οι «αναγνώστες ευαισθησίας» θα είναι ο τίτλος του έργου του Κωστή Παλαμά «Ο δωδεκάλογος του γύφτου», που θα γίνει… «Ο Δωδεκάλογος του ρομά».

Τα σχόλια δικά σας!

 

Α.Β.

Exit mobile version