Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σοκ από δημοσκόπηση της Public Issue για διαφθορά σε δικαστές: To 75% πιστεύει ότι είναι «πάρα πολύ» ή «αρκετά» διεφθαρμένοι

Καθολική απαξίωση όλων των θεσμών δείχνει η έρευνα της Public Issue, με την άποψη των ερωτηθέντων για τους δικαστές να σοκάρει
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Έρευνα Public Issue: Δεν υπάρχει ισχυρότερο κριτήριο για την δημοκρατική ομαλότητα μιας χώρας, από την ίδια την κρίση του λαού της. Και όταν αυτός ο λαός δείχνει πως έχει χάσει σχεδόν κάθε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις διακριτές εξουσίες, τότε σημαίνει πως όχι απλά νοσεί η δημοκρατία σε αυτό το κράτος, άλλα μας έχει εγκαταλείψει η ουσία της και έχει απομείνει μόνο η «βιτρίνα» της.

Κόλαφο αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από την Public Issue στο πλαίσιο του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου για τον Φεβρουάριο 2023 και κατέγραψε τις εκτιμήσεις των πολιτών σχετικά με την διαφθορά που υπάρχει σε δέκα επαγγελματικούς χώρους: τους πολιτικούς, τους δικαστές, τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους, τους συνδικαλιστές, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες και τους κληρικούς.

Όπως εντοπίζει η Public Issue: «Σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους δικαστές, τα στοιχεία σοκάρουν: Το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δικαστές στην χώρα μας είναι «Αρκετά» ή «Πάρα πολύ» διεφθαρμένοι! Συγκεκριμένα στην ερώτηση: «Σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι στους δικαστές, οι διεφθαρμένοι είναι πάρα πολλοί, αρκετοί, λίγοι ή σχεδόν κανένας δεν είναι διεφθαρμένος;», το 36% απάντησε «Πάρα πολλοί», το 39% «Αρκετοί», το 20% «Λίγοι» και το 2% «σχεδόν κανένας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σχεδόν οι 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη διαφθορά στις τάξεις της Δικαιοσύνης, και για να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση πιθανότατα έπαιξε μεγάλο ρόλο ο τρόπος που «σέρνεται» και συγκαλύπτεται για τόσους μήνες το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών χωρίς να γίνεται τίποτα ουσιαστικό για τη διαλεύκανση του (ενώ όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα διασύρουν τη χώρα μας), άλλα και η απόφαση – αστραπή του Αρείου Πάγου υπέρ των funds, που με απροκάλυπτο τρόπο λειτούργησε εναντίον του λαϊκού συμφέροντος και έδωσε το πράσινο φως για να λεηλατηθούν οι περιουσίες των Ελλήνων από τα «κοράκια».

Το αντίστοιχο ποσοστό για την γνώμη των πολιτών σχετικά με την διαφθορά των δικαστών από έρευνα της Public Issue του 2005 ήταν στο 63%, για να βρεθεί σήμερα 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω, στο 75%. Καταλαβαίνει κανείς πως από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη του κόσμου για τη Δικαιοσύνη δείχνει να έχει κλονιστεί σε τόσο σοβαρό βαθμό, ένας από τους σημαντικότερους (αν όχι ο πιο σημαντικός) πυλώνες του κράτους βρίσκεται υπό κατάρρευση στη λαϊκή συνείδηση.

Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή παθολογία ολόκληρου του νομικού και πολιτικού μας συστήματος και τα νούμερα της Public Issue σχετικά με την εκτίμηση της διαφθοράς που υπάρχει στους πολιτικούς μιλούν από μόνα τους και συνθέτουν την τραγική εικόνα για την δημοκρατία μας. Το 93% εκτιμά πως οι διαφθαρμένοι πολιτικοί είναι πολλοί ή αρκετοί (ενώ στην έρευνα του 2005, αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 70%). Όσον αφορά τους δημοσιογράφους , η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με το 94% να θεωρεί πως οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι είναι πολλοί ή αρκετοί, ενώ το 2005 αυτή η θέση εκφραζόταν από το 51%.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, άλλα και οι παρεμβάσεις φαίνεται να εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι βασικοί παράγοντες που κάνουν τους πολίτες να έχουν απωλέσει την ιδέα περί ισότιμης Δικαιοσύνης.

Οι πολίτες στέκονται με μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο θεσμό στον οποίο κατεξοχήν θα έπρεπε να στηρίζονται με ασφάλεια. Και αυτό μαρτυρά μια ριζική παρακμή του κράτους, αφού όταν η εντύπωση του λαού για τη διαφθορά των θεσμών μαρτυρά ένα τόσο σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, τότε κινδυνεύει να ανατραπεί ολόκληρη η δομή της λειτουργίας για ένα κράτος δικαίου, αφού ο λαός δεν βρίσκει λόγους να συμμορφωθεί με ένα σύστημα που θεωρεί «σάπιο».

ΠΗΓΗ

Exit mobile version