Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Καταρρέει ο παγκόσμιος καπιταλισμός; Γιατί τα κράτη στρέφονται στην αγορά χρυσού; 

Καταρρέει ο παγκόσμιος καπιταλισμός; Γιατί τα κράτη στρέφονται στην αγορά χρυσού; 

Την περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται ο πόλεμος Ρωσσίας Ουκρανίας και η Κίνα παρεμβαίνει δυναμικά, φυσικό είναι να κλονίζεται η παγκόσμια οικονομία δηλαδή ο καπιταλισμός γιατί αυτός κυριαρχεί διεθνώς στην οικονομική ζωή των κρατών. Έτσι λοιπόν, οι κεντρικές τράπεζες πολλών κρατών στρέφονται στην αγορά χρυσού, το οποίο σημαίνει ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη στις αξίες των νομισμάτων. Πρωταθλήτρια στις αγορές η Τουρκία, η οποία αγόρασε 23 τόνους χρυσού την ίδια στιγμή που τα κανάλια των “νταβατζήδων” μας λένε ότι χρεωκοπεί…!!! Ενώ ακόμη 15 τόνους χρυσού αγόρασε η κεντρική τράπεζα της Κίνας τον Ιανουάριο 2023, η οποία τους προηγούμενους δύο μήνες είχε αγοράσει επί πλέον 62 τόνους.  

Αξίζει τον κόπο επί του προκειμένου να θυμηθούμε τι έκανε ο Σημίτης, που τόσο πολύ θαυμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους δικούς του. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν τον Αύγουστο του 2003 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που πουλήθηκαν μυστικά 20 τόνοι χρυσού αντί 207 εκατομμυρίων ευρώ «στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου». Η πώληση είχε γίνει στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, ενώ σήμερα φθάνει τα 1.572 ευρώ η ουγγιά (μια ουγγιά αντιστοιχεί σε 31,1 γραμμάρια).

Ως προς τη μυστικότητα της πώλησης η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκδώσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2003 στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πώληση τμήματος της αναβαθμιθείσας ποσότητας χρυσού εντάσσεται στις πράξεις τακτικής διαχείρισης διαθεσίμων οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται εκ των προτέρων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με τις πρακτικές και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας. 

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Μεγάλο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδος δεν ευρίσκονται στην Ελλάδα… Είναι προφανές επίσης ότι τα κανάλια των “νταβατζήδων” δεν “θυμούνται” ούτε λένε λέξη για το μεγάλο έγκλημα του Σημίτη που στοίχισε τεράστια ποσά στην εθνική μας οικονομία να πουλήσει 20 τόνους χρυσού του οποίου η τιμή σχεδόν πενταπλασιάστηκε τα επόμενα χρόνια. 

Exit mobile version