Περί δημοσκοπήσεων και δήθεν αντισυστημικών κομμάτων…
Λοιπόν, για να βάζουμε κάποια πράγματα στη θέση τους, ΟΛΕΣ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι του συστήματος και τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος υπηρετούν. Όποιος έχει οποιαδήποτε αμφιβολία επ’ αυτού, δεν έχει κανένα νόημα να διαβάσει τη συνέχεια…
Επίσης, η αλήθεια είναι πως οι δημοσκοπήσεις έχουν τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αν δεν είχαν, το σύστημα θα τις είχε περιορίσει ή και καταργήσει ακόμα και θα εύρισκε άλλους τρόπους χειραγώγησης της κοινής γνώμης! Ακόμα κι αν ένα μέρος της κοινής γνώμης δυσπιστεί για τις δημοσκοπήσεις, επηρεάζεται ψυχολογικά απ’ αυτές.
Οι συστημικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, έχουν πρόβλημα με την δημοσκοπική καταγραφή ενός αντισυστημικού κόμματος, όταν έχει μετρηθεί σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση κι έχει επισήμως καταγεγραμμένο ποσοστό. Διότι, αν κατόπιν εμφανίσουν αυτό το κόμμα με αμελητέο ποσοστό, πρέπει να δικαιολογήσουν το πώς και το γιατί.
Αντιθέτως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν ένα αντισυστημικό (με ή χωρίς εισαγωγικά…) κόμμα δεν έχει μετρηθεί ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση. Αν είναι πραγματικά αντισυστημικό, οι εταιρείες (δηλαδή το σύστημα) θα το εξαφανίσουν πλήρως στα «λοιπά κόμματα» – αυτά που δημοσκοπικά λαμβάνουν κάτω από 1%. Ή εναλλακτικά, αν εμφανίζει μια κάποια δυναμική στην κοινωνία, θα το κρατήσουν χαμηλά, δίνοντάς του απογοητευτικά ποσοστά, π.χ. 1,2-1,5%.
Αν θέλουν να το «σπρώξουν», στην περίπτωση που το κόμμα αυτό εμφανίζεται ως αντισυστημικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, δεν του δίνουν κατευθείαν μεγάλα ποσοστά (4-5%), διότι αυτό θα προκαλέσει υποψίες στους αντισυστημικούς εν δυνάμει ψηφοφόρους του, ότι το κόμμα είναι πουλημένο και αβαντάρεται από το σύστημα.
Το «σπρώξιμο» γίνεται κατ’ αρχάς με ποσοστά που… αρχίζουν από 2. Σε δεύτερη φάση, τα ποσοστά του δήθεν αντισυστημικού κόμματος εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένα, γύρω στο 2,5%, αλλά σαφώς κάτω από 3%. Στην τρίτη φάση, εμφανίζουν το δήθεν αντισυστημικό κόμμα με ποσοστά κοντά στο 3%, άλλες εταιρείες λίγο πιο κάτω από 3%, κι άλλες λίγο πιο πάνω. Και στην τέταρτη φάση, στην προεκλογική περίοδο, το εμφανίζουν παντού πάνω από 3% και «εκτιμούν», δήθεν περίλυποι, ότι είναι σίγουρη η είσοδός του στη βουλή. Αν μάλιστα βρουν και την ευκαιρία, λόγω κάποιων συγκυριών (ενός γεγονότος που επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό, όπως για παράδειγμα μια ξαφνική οικονομική κρίση, ή ένα πολύνεκρο δυστύχημα, στο οποίο υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες…) οι συστημικοί δημοσκόποι «ξεσαλώνουν» κι εμφανίζουν –με ακόμα πιο δήθεν περίλυπο ύφος- το δήθεν αντισυστημικό κόμμα να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και να λαμβάνει ποσοστά άνω του 3,5%.
Σε όλες τις παραπάνω φάσεις, ο αρχηγός και τα στελέχη του δήθεν αντισυστημικού κόμματος, από τη μία θριαμβολογούν για τα «ευρήματα» των δημοσκοπήσεων, κι από την άλλη ισχυρίζονται πως στην πραγματικότητα τα ποσοστά τους είναι πολύ υψηλότερα, αλλά λόγω της –δήθεν!- αντισυστημικότητάς τους, τα… ψαλιδίζουν οι δημοσκόποι.
Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν καταστάσεις που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα, καλώς σας τις θυμίζουν!
(ΥΓ): Επειδή κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να κάνουν σύγκριση των προαναφερομένων με τα ποσοστά (3%+) που έδιναν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Χρυσή Αυγή το 2012, δεν υπάρχει καμμία ομοιότης. Διότι πρώτον, υπήρχε καταγεγραμμένο ποσοστό από τις τελευταίες εκλογές (δημοτικές του 2010, όταν δεν ήταν ακόμα αισθητές οι συνέπειες των μνημονίων…), όπου ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε λάβει 5,3% στον δήμο Αθηναίων. Και δεύτερον, το 2012, που είχαν γίνει αισθητές οι συνέπειες των μνημονίων, σχεδόν η… μισή Ελλάδα φώναζε σε δρόμους και πλατείες πως θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή!
1 Comment