Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολιτική Ορθότης! «Αναγνώστες ευαισθησίας» λογοκρίνουν τώρα και την Άγκαθα Κρίστι!

Πολιτική Ορθότης! «Αναγνώστες ευαισθησίας» λογοκρίνουν τώρα και την Άγκαθα Κρίστι!

Είπαμε, ζούμε στους καιρούς της απόλυτης «πολιτικής ορθότητας». Και μπορεί η «πολιτική ορθότης» να επιβάλλεται –με δρακόντειους «αντιρατσιστικούς» νόμους- στις νέες κυκλοφορίες βιβλίων, ταινιών, κ.τ.λ., αλλά τι γίνεται με ότι έχει κυκλοφορήσει σε παλαιότερες εποχές; 

Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι «αναγνώστες ευαισθησίας» (όπως ονομάζονται στην εποχή μας οι λογοκριτές!), οι οποίοι «διορθώνουν» τα βιβλία παλαιοτέρων συγγραφέων, για να είναι σύμφωνα με τους νόμους της «πολιτικής ορθότητας» της νέας εποχής!

Πριν από λίγο καιρό, σας είχαμε ενημερώσει ότι θύμα των λογοκριτών είχε πέσει ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, λογοτεχνικός «πατέρας» του Τζέιμς Μποντ. Τώρα ήρθε η σειρά της Άγκαθα Κρίστι!

Της οποίας τα βιβλία έχουν παραλάβει οι «αναγνώστες ευαισθησίας» και τα «διορθώνουν» για να μην έχουν «προσβλητικές λέξεις», όπως «νέγροι» και «ιθαγενείς».

Μέχρι ώρας, έχουν αφαιρεθεί από τα έργα της συγγραφέως ο όρος «Oriental» που αφορά τη Μέση Ανατολή και η λέξη «nigger» («νέγρος»), ενώ αντικαταστάθηκε η λέξη «natives» («ιθαγενείς») με τη λέξη «local» («ντόπιοι»).

Στο δε βιβλίο της, οι «Δέκα Μικροί Νέγροι», έχει γίνει αλλαγή τίτλου και κυκλοφορεί πλέον ως («And Then There Were None», «Και μετά δεν έμεινε κανένας»).

Επειδή δε, όλα αυτά οι… μοντερνισμοί έρχονται κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ανυπομονούν οι εγχώριοι «αναγνώστες ευαισθησίας», να «πιάσουν δουλειά»! Και πρώτο θύμα της λογοκριτικής τους μανίας, θα είναι σιγουρότατα το έργο του Κωστή Παλαμά «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», που θα μετατραπεί σε… «Δωδεκάλογο του Ρομά».

Υπάρχουν βεβαίως και κάποια πράγματα που δεν «διορθώνονται», όπως π.χ. το τραγούδι «Ο μαύρος, ο αράπης ο ταμ, ταμ, ταμ» του Ζαμπέτα, καθώς και κάποιες παρόμοιες αναφορές σε άλλα τραγούδια, όπως στο «Μαχαίρι» του Καββαδία, σε ερμηνεία Β. Παπακωνσταντίνου («όπως αυτά που συνηθούν και παίζουν οι αραπάδες», «που από έναν γέρο νέγρο αγόρασα στ’ Αλγέρι», «ένας αράπης τη μικρή ερωμένη του από ζήλεια»). Αυτά προφανώς θα απαγορευθούν μία κι έξω!

 

Α.Β.

Exit mobile version