Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αλήθεια, ποιος σκότωσε τον Νίκο Μπελογιάννη;

Αλήθεια, ποιος σκότωσε τον Νίκο Μπελογιάννη;

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Σαν σήμερα, το 1952, εξετελέσθη ο κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ο Νίκος Μπελογιάννης, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα από το Παραπέτασμα τον Ιούνιο του 1950, με αποστολή την ανασυγκρότηση των διαλυμένων οργανώσεων του παρανόμου τότε ΚΚΕ.

Λίγο αργότερα συνελήφθη και μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ παρεπέμφθη σε δίκη, για παράνομη κομμουνιστική δραστηριότητα, βάσει του Α.Ν. 509/1947.
Κατεδικάσθη εις θάνατον, αλλά ανακοινώθηκε ότι η ποινή αυτή δεν θα εκτελεσθεί.

Όμως, στις 16 Νοεμβρίου 1951 ανακαλύπτονται γιάφκες με ασύρματους, στις περιοχές Καλλιθέας και Γλυφάδος και ο Μπελογιάννης – παρεπέμφθη σε νέα δίκη, αυτή την φορά με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η νέα δίκη άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 1952 και ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου.
Η απόφαση ήταν καταδίκη εις θάνατον για τον Μπελογιάννη και τους υπολοίπους επτά κατηγορουμένους.

Αλλά, στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, εις αναμονή της αποφάσεως του Συμβουλίου Χαρίτων, όπου είχαν προσφύγει οι θανατοποινίτες, ο εν παρανομία ευρισκόμενος κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης, απέστειλε ανοικτή επιστολή στον τύπο (συνοδευόμενη από τα δακτυλικό του αποτύπωμα, για επιβεβαίωση) στην οποία αναφέρει ότι αυτός ήτο ο επικεφαλής του παρανόμου κουκουέδικου μηχανισμού κι όχι ο Μπελογιάννης. Προσεφέρθη δε, να παραδοθεί στις αρχές για να δικασθεί για κατασκοπεία, αντί του Μπελογιάννη!

Άλλες όμως ήταν οι βουλές του ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ, λοιπόν, κατόπιν εντολής του «Έλληνα Στάλιν» Ν. Ζαχαριάδη, ανακοινώνει από τον ραδιοφωνικό του σταθμό «Φωνή της Αλήθειας», που τότε έδρευε στο Βουκουρέστι, πως η επιστολή είναι «πλαστή» και «κατασκεύασμα της ασφάλειας»,  ο δε Πλουμπίδης είναι «χαφιές», «πουλημένο τομάρι», «πράκτορας του φασισμού» και τα τοιαύτα.

Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΕ, συμφώνως με την οποία: «Ο Πλουμπίδης είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας. Στη χιτλερική κατοχή και την περίοδο της αμερικανοκρατίας, ο προβοκάτορας Πλουμπίδης έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα και το λαό μας. Ο Πλουμπίδης είναι βαμμένος θανάσιμος εχθρός του λαού. Τα στοιχεία που αφορούν τη χαφιέδικη πρακτορική δράση του θα δημοσιευτούν την κατάλληλη ώρα».

«Αυτό ήταν το πράσινο φως προς το παλάτι και τους Αμερικανούς. Σαν να έλεγε, “φάτε τους”! Τον πατέρα μου τον σκότωσαν η Φρειδερίκη και ο Ζαχαριάδης. Και οι δύο», συμπεραίνει ο υιός του Μπελογιάννη, ο οποίος έφερε το ονοματεπώνυμον του πατρός του.

Και βέβαια, επρόκειτο (απεβίωσε προ τριετίας) περί απολύτως αξιοπίστου ατόμου, καθότι με το «βαρύ» όνομα που φέρει, εάν εντασσόταν στο ΚΚΕ, θα γινόταν εύκολα τουλάχιστον βουλευτής – αν όχι αρχηγός- και θα μάσαγε καλά!

Παρεμπιπτόντως, ο υιός του Μπελογιάννη ανεφέρθη σε συνέντευξή του στις πιέσεις που εδέχθη από το ΚΚΕ, προκειμένου να ενταχθεί σ’ αυτό: «Γνώριζα πως η πολιτική είναι σκέτη μπόχα… Κι ύστερα, έγινε το ανάποδο – ξεκίνησαν οι πιέσεις απ’ τ’ Αριστερά: “Παιδάκι μου, να γίνεις σαν τον πατέρα σου!”. Μιλάμε για γερές πιέσεις από τον Περισσό, στις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ανταποκριθώ, γιατί είχα ξεκαθαρίσει τη θέση μου απέναντί τους – δεν ήθελα ούτε να τους ξέρω».

Στο ίδιο συμπέρασμα, πως το ΚΚΕ –δια του Ζαχαριάδη-  πάτησε την σκανδάλη των όπλων του αποσπάσματος που εξετέλεσε τον Μπελογιάννη, υποστήριξε και η Έλλη Παππά, σύντροφος εν ζωή του Μπελογιάννη και συγκατηγορουμένη του στην δίκη (δεν εξετελέσθη λόγω της εγκυμοσύνης της) στο βιβλίο-ντοκουμέντο «Μαρτυρίες μιας διαδρομής», που εξεδόθη μετά τον θάνατόν της!

(ΥΓ): Το αστείον της υποθέσεως: το ΚΚΕ έχει «αποκαταστήσει» πλέον και το θύμα (τον «χαφιέ» κ.τ.λ. Πλουμπίδη, ο οποίος εξετελέσθη μετά την ομολογία του) και τον θύτη Ζαχαριάδη!

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.

Exit mobile version