Ο Νικόλαος Καζαντζάκης περιγράφοντας τις περιπλανήσεις του στην ελληνική επαρχία με τον μεγάλο ποιητή Άγγελο Σικελιανό, που δήλωνε Εθνικιστής, για να μη το ξεχνάμε, περιγράφει πως ρωτήσαν έναν χωριάτη πως λέγεται ένα αγριολούλουδο και αυτός τους απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ότι αυτό θα το γνώριζε μία γριά στο χωριό, η οποία όμως είχε πεθάνει. Ακούγοντας αυτό ο Καζαντζάκης είπε την φράση “πέθανε μία λέξη”. Θυμήθηκα αυτό το κομμάτι από τα γραπτά του Καζαντζάκη διαβάζοντας ένα κείμενο στα “ΝΕΑ” του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην σύγκρουση, η οποία υπάρχει στην φιλοσοφική σχολή μεταξύ καθηγήτριας και προέδρου τμήματος και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγραψε τα εξής:
“Θα έχετε πληροφορηθεί όσα συμβαίνουν στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, με την παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που επιτίθεται στην πρόεδρο του Τμήματος επειδή κοινοποίησε, στο facebook, άρθρο το οποίο χαρακτηρίζει χρυσαυγίτη συμπεριφορά τις ύβρεις στις πορείες διαμαρτυρίας για τα Τέμπη.”
Συμπεράσματα δύο από το παραπάνω απόσπασμα:
Όλες αυτές οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα για την τραγωδία στα Τέμπη, οι πορείες διαμαρτυρίας και οι συγκεντρώσεις, οι οποίες σίγουρα δεν αφορούσαν μόνον τα Τέμπη, αλλά το διεφθαρμένο και διαλυμένο και εν τέλει και δολοφονικό πελατειακό κράτος, είναι και για την καθηγήτρια μία “χρυσαυγίτικη συμπεριφορά”! Αυτό σημαίνει ότι το να διαμαρτύρεται κανείς για τα σκάνδαλα, τις καταχρήσεις, τις τρομακτικές ελλείψεις και τις τραγωδίες δεν μπορεί παρά να είναι χρυσαυγίτης!
Είναι οι ίδιοι αυτοί που διατυπώνουν αυτόν τον ισχυρισμό με αυτούς, οι οποίοι διαδήλωναν πίνοντας σαμπάνια σε κολονάτα ποτήρια στην Πλατεία Συντάγματος πριν το δημοψήφισμα με το σύνθημα “Μένουμε Ευρώπη”. Και εμείς με την πάντοτε “χρυσαυγίτικη συμπεριφορά” απαντούσαμε “Επιμένουμε Ελλάδα” και μέσα στην Βουλή έλεγα τον στίχο του Κάλβου “παρά προστάτας νάχωμεν” καθώς και αυτό που έγραφαν τα παιδιά της ΕΟΚΑ στην Κύπρο “την Ελλάδα θέλωμεν κι ας τρώγωμεν πέτρες”.
Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι μετά το λεξικό του Μπαμπινιώτη όπου πρώτη φορά εμφανίστηκε, πριν ακόμη η Χρυσή Αυγή μπει στην Βουλή, η λέξη Χρυσαυγίτης η ελληνική γλώσσα απέκτησε μία νέα λέξη, την λέξη χρυσαυγίτικη ως επιθετικό προσδιορισμό μίας επαναστατικής στάσεως απέναντι σε ένα διεφθαρμένο καθεστώς.
Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ