Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο «σπόρος» της Χρυσής Αυγής: υψηλά ποσοστά αντίθεσης στο καθεστώς, τους θεσμούς του και τις επιλογές του!

Ο «σπόρος» της Χρυσής Αυγής: υψηλά ποσοστά αντίθεσης στο καθεστώς, τους θεσμούς του και τις επιλογές του!

Μια διαφορετική από τις άλλες έρευνα διενήργησε αυτές τις μέρες το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, με διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε πανελλαδικό δείγμα 4.182 ενήλικων ατόμων.

Ιδού κάποια απ’ τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας:

Εις ότι αφορά την ερώτηση αν η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί το καλύτερο πολίτευμα, το 83% συμφωνεί, αλλά παρότι πρόκειται για ένα θέμα-ταμπού και πιθανώς κάποιοι απ’ τους ερωτηθέντες δίστασαν να δώσουν ειλικρινή απάντηση, υπάρχει κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 13,3%, που διαφωνεί.

Ωστόσο, στην πιο «ελεύθερη» ερώτηση για τον τρόπο που λειτουργεί στην πράξη η σημερινή «Ελληνική Δημοκρατία», μόνον το 29,9% δήλωσε ικανοποίηση, ενώ το 69,7% εξέφρασε την δυσαρέσκειά του.

Πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης συγκεντρώνουν όλοι οι βασικοί θεσμοί του μεταπολιτευτικού αστικού κράτους, όπως η δικαιοσύνη (την εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου σε ποσοστό 69%), η προεδρία της δημοκρατίας (63,7%), οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» (65.1%) και η βουλή (68,9%).
Υπό μερική αμφισβήτηση είναι και η «ευρωπαϊκή» γραμμή των καθεστωτικών κομμάτων, καθώς το 

64,9% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. είναι θετική, υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό, 32%, που την θεωρεί αρνητική.

Τέλος, το 69,4% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά υπάρχει κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 20,9%, που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Και βέβαια, κυρίως «υπεύθυνη» για τα υψηλά ποσοστά αντίθεσης στο καθεστώς, τους θεσμούς του και τις επιλογές του, είναι αναμφιβόλως η Χρυσή Αυγή! Για το λόγο αυτό, το σάπιο σύστημα που καταδυναστεύει την πατρίδα μας, φρόντισε να την θέσει εκτός βουλής, να κλείσει τον ιδρυτή και τα βασικά της στελέχη στη φυλακή, αλλά και να την διασπάσει!

Exit mobile version