Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Περί της… τυφλής δικαιοσύνης και των… επαναστατών του Αρείου Πάγου

Περί της… τυφλής δικαιοσύνης και των… επαναστατών του Αρείου Πάγου

Επειδή τις τελευταίες ημέρες κάποιοι μας δουλεύουν χοντρά, θα κάνουμε μια όσο το δυνατόν συντομότερη ανασκόπηση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, για ζητήματα σημαντικά για το μέλλον της χώρας και την ευημερία του λαού.

Εν αρχή ην το πρώτο Μνημόνιο… 

Ο Άρειος Πάγος, λοιπόν, το έκρινε… συνταγματικό, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν καταθέσει διάφοροι φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κ.α.) ζητώντας την ακύρωσή του.

Στην απόφασή του, ο Άρειος Πάγος υποστήριξε ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν σε άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Ομοίως, ο Άρειος Πάγος έκρινε πως οι περικοπές του 2011 και του 2012 στις αποδοχές και τις συντάξεις (κατά 25% κάθε φορά…) ήταν… συμβατές με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούσαν στην Ελλάδα και εν όψει –δήθεν!- της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.

Ωστόσο, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές για τους… Δικαστικούς και ανακλήθηκαν!!!

Παρόμοιες ήταν και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τα επόμενα Μνημόνια, καθώς και για τους εφαρμοστικούς τους νόμους, όπως για παράδειγμα η 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία καθιερώθηκε ο περιορισμός των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η κίνηση αυτή εις βάρος των εργασιακών κεκτημένων αποσκοπούσε στην… τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,  ενώ ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ενισχύσεων!!!

Και να έρθουμε τώρα στα πιο πρόσφατα… κατορθώματα του Αρείου Πάγου…

Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε για την ατιμωρησία των τραπεζιτών ψηφίζοντας νόμο που πρακτικά τους απάλλασσε από κάθε ευθύνη για το φαγοπότι του δημόσιου (τραπεζικού) χρήματος και πολλά δικαστήρια έκριναν τον νόμο αντισυνταγματικό, ο Άρειος Πάγος έκρινε τον νόμο… συνταγματικό!!!

Τελευταία, έχουμε την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία το ανώτατο δικαστήριο δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί 700.000 ακινήτων. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην ολομέλεια ακούστηκαν επιχειρήματα όπως «δε θα επιβραβεύσουμε τους κακοπληρωτές», «αν πούμε όχι θα οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο και θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα», «θα αυξηθεί το χρέος και θα μας βάλουν σε επιτήρηση» και άλλα παρόμοια. Σημειωτέον, ότι η λήψη της συγκεκριμένης άκρως αντιλαϊκής απόφασης, έγινε σε χρόνο-ρεκόρ!  

Σε καμμία δε από τις παραπάνω σφόδρα αντεθνικές και αντιλαϊκές αποφάσεις, δεν… επαναστάτησε ούτε ένας δικαστής και δεν κατήγγειλε «παρεμβάσεις», ενώ και οι… γάτες ακόμα αυτού του τόπου ήταν πεπεισμένες για το αντίθετο!

Αυτά και εις άλλα με υγείες…

A.B.

Exit mobile version