Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αλήθεια, έχει απαγορευθεί στο παρελθόν η κάθοδος κόμματος στις εκλογές;

Αλήθεια, έχει απαγορευθεί στο παρελθόν η κάθοδος κόμματος στις εκλογές;

Επειδή αυτές τις μέρες λέγονται πολλά περί αποκλεισμού κόμματος από τις εκλογές, θα ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν, όταν συνδυασμός είχε αποκλειστεί από τις εκλογές λόγω της επωνυμίας του. Χωρίς ειδικό νόμο, πρόσθετες τροπολογίες και τα ρέστα. Και χωρίς να υπάρχει ο φόβος από τα συστημικά κόμματα, ότι θα συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά…

Το 2004, λοιπόν, ο Αθανάσιος Δασκαλόπουλος θέλοντας προφανώς να «τρολάρει» το καθεστώς, υπέβαλλε αίτηση συμμετοχής στον Άρειο Πάγο με συνδυασμό που ονόμασε «Νέα Δικτατορία» και με μόνο υποψήφιο τον ίδιο.

Συνεδρίασε το αρμόδιο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και απαγορεύθηκε η κάθοδος του συγκεκριμένου συνδυασμού, με το αιτιολογικό ότι αντίκειται στην διάταξη του άρθρου 29 παράγραφος 1 του Συντάγματος, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Αλλά και στη διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 5γ Προεδρικού Διατάγματος, που αναφέρει τα εξής:

«5. Απαγορεύεται η χρήση ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος:

α) συμβόλου θρησκευτικής λατρείας, της σημαίας της πατρίδας ή άλλου παρόμοιου συμβόλου ή σημείου ιδιαίτερης ευλάβειας,

β) του στέμματος,

γ) συμβόλων ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή φωτογραφιών προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό».

Πριν τις εκλογές του 2007, ο κ. Δασκαλόπουλος επανήλθε με συνδυασμό υπό την επωνυμία «Νέος Φασισμός» και απερρίφθη και πάλι η συμμετοχή του…

Αν όμως ο συνδυασμός του είχε την επωνυμία «Νέα Δημοκρατία» ή «Νέος Κομμουνισμός», θα εγκρινόταν πανηγυρικά…

Exit mobile version