Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για την πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης ανοχής» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος του κόμματος του κυρ-εισαγγελέα

Για την πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης ανοχής» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος του κόμματος του κυρ-εισαγγελέα

Πολλά είναι τα σενάρια περί του πολιτικού μέλλοντος της Ελλάδος. Το πιο πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, είναι να πάμε σε δεύτερες εκλογές, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ωστόσο, με τα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ούτε στις δεύτερες εκλογές είναι σίγουρο ότι θα προκύψει αυτοδυναμία ή πλειοψηφία για συγκυβέρνηση δύο κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, κομβικό ρόλο θα παίξει το πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή. Αλλά, και ποια κυβέρνηση επιθυμούν οι ολιγάρχες του πλούτου και ο ξένος παράγων!

Κατ’ αρχάς, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που είναι πρώτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν πρόκειται να επιδιώξει καν τον σχηματισμό συγκυβέρνησης με άλλο κόμμα (ΠΑΣΟΚ), ακόμα κι αν «βγαίνουν τα κουκιά», αλλά θα οδηγήσει την χώρα σε δεύτερες εκλογές, με σκοπό την αυτοδυναμία. Υπάρχει όμως ένα σενάριο περί σχηματισμού κυβέρνησης απ’ τις πρώτες εκλογές, στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική δύναμη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 φτάνει τους 150+1 βουλευτές. Βέβαια, σύμφωνα με τις τωρινές δημοσκοπήσεις, αυτό δε θεωρείται πιθανό. Άρα, αποκλείεται ο σχηματισμός τέτοιας κυβέρνησης; Όχι! Διότι, μπορεί να υπάρξει «κυβέρνηση ανοχής». Τι εννοούμε; Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, να σχηματισθεί η κυβέρνηση και να εμφανιστεί στη βουλή για να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όχι με 151 ψήφους, αλλά με την πλειοψηφία επί των παρόντων.

Στην περίπτωση αυτή, για να σχηματιστεί κυβέρνηση ανοχής από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, πρέπει να απέχουν ένα ή και παραπάνω κόμματα από την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Να μην ξεχνάμε τα όσα είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Star (του Βαρδινογιάννη): «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές». 

Πάμε παρακάτω… Ας υποθέσουμε ότι δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω και πάμε σε δεύτερες εκλογές. Στις οποίες, βγει πρώτη η ΝΔ, συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση, αλλά το άθροισμά τους δε φτάνει τους 151. Πάλι μπορεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση ανοχής», εάν απέχουν ένα ή και παραπάνω κόμματα από την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Ποιο μπορεί να είναι το κόμμα ή τα κόμματα που ενδεχομένως θα απέχουν από την ψηφοφορία για σχηματισμό «κυβέρνησης ανοχής»; 

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα στηρίξει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές. Οπότε, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στα διάφορα σενάρια.

Ο Βελόπουλος –που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα είναι στην επόμενη βουλή- έχει δηλώσει πως δε θα γίνει δεκανίκι κανενός, αλλά δεν είναι αξιόπιστο πρόσωπο. Και πάντα υπάρχει η περίπτωση να γίνει μια συμπεφωνημένη αποχή από την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης όχι ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ελληνικής Λύσης», αλλά… όσων βουλευτών της χρειάζονται για τον σχηματισμό «κυβέρνησης ανοχής».  

Τέλος, υπάρχει και το κόμμα του κυρ-εισαγγελέα, το οποίο είναι άγνωστο αν θα κατέλθει στις πρώτες εκλογές, με τον προκάτοχο του κυρ-εισαγγελέα, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα κατέλθει στις δεύτερες εκλογές – χωρίς τον προκάτοχο. Πολλές συνεντεύξεις έχει δώσει μέχρι τώρα ο κυρ-εισαγγελέας, για πολλά ρωτήθηκε, αλλά όχι για το τι θα πράξει την επομένη των εκλογών, αν είναι στη βουλή και δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Κι όχι μόνο δε ρωτήθηκε, αλλά ούτε ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, στις περιπτώσεις συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ένας άνθρωπος που –σύμφωνα με τα λεγόμενά του- κατά το παρελθόν ψήφιζε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δε θα είναι καθόλου αφύσικο να στηρίξει έστω και δια της αποχής από την ψηφοφορία μια «κυβέρνηση ανοχής» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ… 

 

Α.Β.

Exit mobile version