Ζήτω η Πρωτομαγιά των Ελλήνων
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ χαιρετά και εύχεται όλους τους Έλληνες εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά, η οποία ασφαλώς και δεν ανήκει στους μπολσεβίκους, οι οποίοι έχουν καταντήσει ένας γραφικός παρακρατικός θίασος στην Ελλάδα. Εξαιρούνται βέβαια οι καρεκλοκένταυροι του κόμματος εξουσίας, που δεν είναι άλλοι από το νέο ΠΑΣΟΚ με την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ.
Χρόνια πολλά και σε όλους τους Έλληνες για την Πρωτομαγιά, που παραδοσιακά εορτάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως η ημέρα του ερχομού της Άνοιξης με τα στεφάνια από άνθη, που μας θυμίζουν τα αρχαία Ανθεστήρια των Αθηνών. Η γη αναγεννάται και χαίρεται και μαζί με αυτήν και το ύψιστο δημιούργημα του Θεού, ο Άνθρωπος.
Για την ιστορία, η καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας και εορτής έγινε όταν την χώρα κυβερνούσε ο Ιωάννης Μεταξάς και στην Ελλάδα υπήρχε ένα “φασιστικό” καθεστώς, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ας θυμηθούμε κάποια από τα λόγια του:
«Η Ελλάς από της 4ης Αυγούστου έγινε κράτος αντικομμουνιστικό, κράτος αντικοινοβουλευτικό, κράτος ολοκληρωτικό, κράτος με βάση αγροτική και εργατική και κατά συνέπειαν κράτος αντιπλουτοκρατικό. Δεν έχει βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα είναι όλος ο λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς». (Ι. Μεταξάς)
Γεμάτα αφιερώματα στην Πρωτομαγιά και στον εορτασμό της στην Ελλάδα είναι όλα τα ΜΜΕ (λόγω της ημέρας…), αλλά υπάρχει κάτι που μας κρύβουν επιμελώς: Ποιος καθιέρωσε τον επίσημο εορτασμό στην Ελλάδα. Προφανώς, έχουν τους λόγους τους…
Το λοιπόν, στις 7 Απριλίου του 1937, με τον Αναγκαστικό Νόμο 606/1937 το καθεστώς της 4ης Αυγούστου καθιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σαν «Εβδομάδα Εργατικής Αλληλεγγύης» και την 1η Μαΐου σαν «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας».
Ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ηθικές αμοιβές σε εργαζόμενους, οι οποίοι κρίνονταν από τους υπευθύνους της Εργατικής Εστίας ότι έχουν προσφέρει στην βελτίωση της εθνικής παραγωγής, «ώστε να απονέμονται αι προσήκουσαι τιμαί εις την εργασίαν εν τη εθνική ιδεολογική και πραγματική αυτής έννοια λαμβανομένης».
Οι αμοιβές απονέμονται την 1η Μαΐου παράλληλα με οργανωμένες εκδρομές εργαζομένων στην ύπαιθρο και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα εργατικά κέντρα, τις οποίες υποχρεώνονταν να πληρώνουν οι εργοδότες στην Εργατική Εστία με ειδική εισφορά πέντε δραχμών ανά μισθωτό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις δραστηριότητες αυτές.