Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τελειώνει η κυριαρχία του δολαρίου

Τελειώνει η κυριαρχία του δολαρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν, σχεδόν εν μία νυκτί, η κορυφαία οικονομική δύναμη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η χώρα εισήλθε στον πόλεμο μόλις το 1917 και βγήκε πολύ ισχυρότερη από τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Ως αποτέλεσμα, το δολάριο άρχισε να εκτοπίζει τη στερλίνα ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και οι ΗΠΑ έγιναν επίσης σημαντικός αποδέκτης των εισροών χρυσού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στη συνέχεια, το δολάριο απέκτησε μεγαλύτερο ρόλο το 1944, όταν 44 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, δημιουργώντας ένα συλλογικό διεθνές καθεστώς ανταλλαγής νομισμάτων συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με την τιμή του χρυσού.

Ρωσίας και Κίνας προς αποδολαριοποίηση

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα και η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να καθιερώσουν συνεργασία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.

Από την εισβολή του 2022, το εμπόριο ρούβλι-γιουάν έχει αυξηθεί κατά ογδόντα φορές. 

Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επίσης για να λανσάρουν ένα κρυπτονόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες (ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας) έχουν αγοράσει χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, καθώς οι χώρες προχωρούν στη διαφοροποίηση των αποθεματικών τους μακριά από το δολάριο.

Προς αποσύνδεση από το δολάριο προχωρούν επίσης μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί την πώληση πετρελαίου και σε άλλα νομίσματα εκτός δολαρίου. Το τέλος του δολαρίου είναι προφανές ότι θα σημάνει και το τέλος της αμερικανικής αυτοκρατορίας. 

Exit mobile version