Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η “δημοκρατία” χωρίς μάσκα – “ουκ εξ άλλης πολιτείας τυραννίς καθίσταται ή εκ δημοκρατίας” 

Η “δημοκρατία” χωρίς μάσκα – “ουκ εξ άλλης πολιτείας τυραννίς καθίσταται ή εκ δημοκρατίας” 

Τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τις προσεχείς εκλογές απόλυτα αναμενόμενο. Ο Μέγας Πλάτων είκοσι πέντε ολόκληρους αιώνες πριν στην Πολιτεία, είχε με ακρίβεια προβλέψει ότι από όλες τις μορφές της πολιτείας, αυτή που γίνεται ευκολότερα τυραννία δεν είναι άλλη από την δημοκρατία εντός ή εκτός εισαγωγικών… γιατί μη ξεχνάμε ότι και η Αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία στους οβολούς που μοίραζε ο Περικλής στους πολίτες-πελάτες στηριζότανε.

Γράφει, λοιπόν, ο Πλάτων τα εξής και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 

“Η γαρ άγαν ελευθερία έοικεν ουκ εις άλο τι ή εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν και ιδιώτη και πόλει.

Εικός, γαρ.

Εικότως τοίνυν, είπον, ουκ εξ άλλης πολιτείας τυραννίς καθίσταται ή εκ δημοκρατίας, εξ οίμαι της ακροτάτης ελευθερίας δουλεία πλείστη τε και αγριωτάτη”.

“Γιατί χωρίς μέτρο ελευθερία δεν οδηγεί καθώς φαίνεται σε καμμία άλλη μεταβολή παρά στην χωρίς μέτρο δουλεία και για τον πολίτη και για την πόλη.

Διότι αυτό είναι φυσικό.

Φυσικό είναι λοιπόν, είπα, και η τυραννία να μη δημιουργείται από κάποιο άλλο πολίτευμα, παρά από την δημοκρατία, όπου από την ακραία ελευθερία πιστεύω έχει την προέλευσή της και η μεγίστη και ακόμα αγριώτατη δουλεία”.

Όμως, το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν προβλέπει την απαγόρευση κομμάτων και αυτό σαν μία μεγάλη συγγνώμη προς το ΚΚΕ, το οποίο είχε απαγορεύσει το αστικό καθεστώς όταν εκείνο αιματοκύλισε τον τόπο. Για να μη ξεχνάμε μάλιστα το ΚΚΕ δεν είχε απαγορεύσει καμία χούντα, αλλά το αστικό δημοκρατικό καθεστώς του κέντρου και της δεξιάς! Αυτό άλλωστε έστειλε χιλιάδες κομμουνιστές στην εξορία και στα εκτελεστικά αποσπάσματα… 

Απόλυτα φυσικές λοιπόν, οι βάναυσες διαστρεβλώσεις του Συντάγματος οι απαγορεύσεις και οι αποκλεισμοί αφού η δημοκρατία όπως προέβλεψε ο Πλάτων έγινε πλέον μια φανερή τυραννία για όσους δεν συμφωνούν μαζί της. 

Exit mobile version