Οι… φίλοι μας οι Αμερικάνοι, τα 2 «άλογα», τα «μουλάρια» και η Χρυσή Αυγή
Ενώ πολλοί διερωτώνται για την στάση του ξένου παράγοντα (δηλαδή των… φίλων μας, των Αμερικάνων) στις εκλογές και τις μετεκλογικές εξελίξεις, είναι πολύ κατατοπιστικά για το ερώτημα τα γραφέντα υπό του τέως πρεσβευτή (Ύπατου Αρμοστή!) και νυν υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ, στο βιβλίο υπό τον τίτλο «Μακριά κι αγαπημένοι» και τον υπότιτλο «80 χρόνια αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα 1940-2020 – Με τα λόγια των ίδιων των Αμερικανών διπλωματών».
Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα συλλογικό έργο και τα γραφέντα υπό του Πάιατ αφορούν κυρίως την Συμφωνία των Πρεσπών, η υπογραφή της οποίας διατάχθηκε από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ’ το βιβλίο, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Στο βιβλίο αυτό των Αμερικανών Ύπατων Αρμοστών στην Ελλάδα, λοιπόν, ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών «μια περιφανή στιγμή αποτελεσματικής αμερικανικής διπλωματίας» και εγκωμιάζει τον Αλέξη Τσίπρα – και τον τότε υπουργό του επί των Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πάιατ τονίζει ότι ο Τσίπρας «πήρε την ευθύνη» και πως «προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα».
Μάλιστα, στο ίδιο απόσπασμα, ο Πάιατ «καρφώνει» την Νουδούλα για καιροσκοπισμό, γράφοντας τα εξής:
«Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς».
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως οι διεθνείς αφέντες «τρέχουν» και σ’ αυτές τις εκλογές με «2 άλογα» (την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ) και μπόλικα… «μουλάρια» – τα υπόλοιπα κόμματα του λεγομένου «συνταγματικού τόξου».
Και πως μόνον την Χρυσή Αυγή δεν είχαν καταφέρει να «βάλουν στο χέρι», όπως αποδεικνύουν οι εντολές του Ομπάμα στον Σαμαρά, στις 8 Αυγούστου του 2013. Για να μην ξεχνιόμαστε, έγραφε τότε στο ρεπορτάζ του υπό τον τίτλο «ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΟΜΠΑΜΑ – ΣΑΜΑΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ», ο ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον:
«…Είναι εντυπωσιακό ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ασχολήθηκε με τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, η οποία εισήγαγε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μεθόδους μαφίας. Το θέμα της ναζιστικής Χ.Α. χαρακτηρίζεται «πολύ ευαίσθητο», καθώς παρουσιάζει επικίνδυνη αντιαμερικανική και αντισημιτική συμπεριφορά. Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη δράση της και διατηρούν συνεργασία με το Εβραϊκό Λόμπι, τους Ελληνοαμερικανούς και την Αθήνα για την αντιμετώπισή της. Πιστεύουν ότι η ενίσχυσή της στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στα σκληρά μέτρα που επέβαλε η τρόικα και κυρίως στην ανεργία ανάμεσα στους νέους. «Εάν ο κ. Σαμαράς δείξει έργο στο θέμα της οικονομίας, η Χ.Α. θα ξεφουσκώσει» δήλωσε η διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».