Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν είναι ο Δανιήλ Εσδρά ο «πρώτος Ελληνοεβραίος υπουργός»! Άλλος ήταν ο πρώτος…

 

Ως γνωστόν, ο Δανιήλ Εσδρά ορκίστηκε προ ημερών υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της υπηρεσιακής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) έσπευσε με πανηγυρική ανακοίνωσή του, να συγχαρεί τον «πρώτο Ελληνοεβραίο υπουργό».

Ωστόσο, άλλος ήταν ο «πρώτος Ελληνοεβραίος υπουργός» και ο Εσδρά έρχεται… δεύτερος!

Ο πρώτος, ήταν ο Χρήστος Ροζάκης (Ροζενστάϊν), ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Σημίτη , στις 25 Σεπτεμβρίου 1996 και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 3 Φεβρουαρίου 1997, οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Παρεμπιπτόντως, μιας και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για προσφυγή των ελληνοτουρκικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο παραδοσιακά λαμβάνει «σολομώντειες λύσεις» και θα μας οδηγήσει σε «Πρέσπες του Αιγαίου», να θυμίσουμε ότι ο Ροζάκης-Ροζενστάϊν ήταν πάντοτε υπέρ της προσφυγής στην Χάγη. Ερωτώμενος σε συνέντευξη που έδωσε προ ολίγων ετών «εάν οι λύσεις προϋποθέτουν και κάποιους συμβιβασμούς», ο Ροζάκης-Ροζενστάϊν απάντησε «ασφαλώς».

Προσθέτοντας, πως «δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας. Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι».

Επιπλέον, ο Ροζάκης-Ροζενστάϊν έχει εκφράσει απόψεις, που όλως περιέργως ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις: «Η Ελλάδα έχει τηρήσει μια μαξιμαλιστική θέση σε όλα της τα ζητήματα. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, πράγμα αδύνατον. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει 12 ναυτικά μίλια παντού. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της». 

Τα συμπεράσματα, δικά σας!

 

A.B.

Exit mobile version