Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δυτική Θράκη και Νότια Βουλγαρία στους στόχους της Άγκυρας

Δυτική Θράκη και Νότια Βουλγαρία στους στόχους της Άγκυρας

Συνέδριο για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην εκατονταετηρίδα της Λωζάνης Συνέδριο με θέμα «Τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην 100η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης» πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης Katip Çelebi.

Εκεί ο καθηγητής Αλί Χουσεϊνόγλου ( με καταγωγή από Κομητηνή), που ήταν ένας εκ των ομιλητών στο συνέδριο, υπενθύμισε στην χώρα μας,  τις ταραχές του 1988 στην Δυτική Θράκη μεταξύ εθνικιστικών κύκλων και της ελληνικής αστυνομίας και κατοίκων, “ως μια ορθή κίνηση” για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των “ Τούρκων” σε Θράκη και Δωδεκάνησα.

Ότι οι Τούρκοι έχουν επεκτατικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το νέο. Η εκλογή του Ερντογάν κάνει ίσως τα πράγματα χειρότερα αφού θα προσπαθήσει να επιμείνει στις επεκτατικές του διαθέσεις και αυτό το οποίο είναι το μεγαλύτερο ψέμα είναι ότι οι λεγόμενοι Τούρκοι της Θράκης, οι μουσουλμάνοι δηλαδή, είναι Τούρκοι εθνολογικά. Είναι Πομάκοι, αρχαίοι Θράκες δηλαδή Έλληνες, εξισλαμισμένοι Έλληνες, Ρομά και Κιρκάσιοι. Πολλοί απ’ αυτούς δε δεν γνώριζαν καν τουρκικά μέχρι ακόμη την δεκαετία του ’50 κι έγραφαν με το αραβικό αλφάβητο και όχι το λατινικό που είχε επιβάλει ο Κεμάλ στην Τουρκία. 

Όσο για την Συνθήκη της Λωζάννης το θράσος τους δεν έχει όρια. Ένα θα σας αναφέρουμε μόνο, ότι σύμφωνα με την Σύμβαση της 30ης Ιανουαρίου του 1923, εξαιρούνταν από την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι βάσει της στατιστικής του 1924 πλησίαζαν τις 300 χιλιάδες και σήμερα ζουν στην Κωνσταντινούπολη λιγότεροι από 3 χιλιάδες.

Exit mobile version