Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Περί συνταγματικού “πατριωτισμού”

Περί συνταγματικού “πατριωτισμού”

“Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Σπαρτιάτες», το οποίο όπως είπε, πρεσβεύει «την επιτομή του συνταγματικού πατριωτισμού …”

Ο όρος “συνταγματικός πατριωτισμός” δεν είχε εις ουδεμία των περιπτώσεων σχέση με τον Εθνικισμό και θυμίζει Κρόμβελ, αγγλικό κοινοβουλευτισμό, Γαλλική Επανάσταση και Ροβεσπιέρο. Με αφορμή την δυναμική παρουσία του εθνικιστικού Κινήματος στην βουλή υπό την ηγεσία του συναγωνιστή Μιχαλολιάκου, πρώτος μίλησε για “συνταγματικό πατριωτισμό” ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η πίστη όμως στο Έθνος είναι κάτι το οποίο είναι πέραν και υπεράνω κάθε συνταγματικού χάρτη. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που έγινε το 1821 “συνταγματικοί” ήταν οι εχθροί του Κολοκοτρώνη, οι οποίοι και τον φυλάκισαν. “Συνταγματικοί” αποκαλούντο οι οπαδοί του Μαυροκορδάτου και αυτοί που δολοφόνησαν με τις λίρες της Αγλλίας από την Ύδρα τον Ιωάννη Καποδίστρια.  Μετά ταύτα μας προκαλεί εντύπωση να ακούμε τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος “Σπαρτιάτες” ο οποίος στραμπουλώντας βάναυσα την ελληνική γλώσσα, μίλησε για τον συνταγματικό πατριωτισμό του κόμματός του. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το πράγμα με τον εθνικισμό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και με το “Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι”;

Υ.Γ.: Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο κορυφαίος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Jürgen Habermas (1929) προώθησε την έννοια του «συνταγματικού πατριωτισμού», δηλαδή της αφοσίωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς αντί της αφοσίωσης στο έθνος. 

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Habermas, ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”…

Exit mobile version