Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

O Κωστής Παλαμάς και η αριστερά 

 

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε αναμφισβήτητα αντικομμουνιστής και στα άρθρα του στις εφημερίδες στις οποίες συχνά έγραφε κείμενα, υμνούσε τα εθνικιστικά Κινήματα της Ευρώπης του μεσοπολέμου και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Υμνούσε αυτούς, που σήμερα θεωρούνται για την μεταπολεμική δημοκρατία το απόλυτο κακό κι έχει κυκλοφορήσει και σχετικό βιβλίο με τα άρθρα του αυτά. 

Η αριστερά όμως, με τα απύθμενο θράσος της, προσπάθησε να τον εκμεταλλευτεί και ο Ζαχαριάδης το 1946, που ο Παλαμάς είχε πεθάνει και δεν μπορούσε να του απαντήσει έγραψε ένα μικρό βιβλίο όπου παρουσίαζε τον Παλαμά σχεδόν ως κουμμουνιστή. Από το βιβλίο του αυτό και τα παρακάτω:

 Ν. Ζαχαριάδης: «… Η αποκατάσταση του Παλαμά όπως μας εμφανίζεται απ΄το Δωδεκάλογο του Γύφτου, έχει τεράστια κοινωνική σημασία, γιατί εξοπλίζει το λαό στους αγώνες του και κάνει τον Παλαμά το μεγαλύτερο σύγχρονο μας ποιητή, όχι στυλοβάτη της αντίδρασης, μα σύμμαχο του εργαζόμενου έθνους, που με το έργο του δείχνει το δρόμο της απολύτρωσης από την ιδεολογική δουλεία στην προγονολατρεία, τα βυζαντινά σκοτάδια και τον μεγαλοϊδεατικό σωβινισμό…» Απόσπασμα από τον “Αληθινό Παλαμά”»

Σχετικά με το βιβλίο του Ζαχαριάδη στο διαδίκτυο υπάρχει απάντηση από τον κ. Δ. Κόκορη η εξής: 

“Κόκορης Δημήτρης: Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) εκλαμβάνεται από τον Νίκο Ζαχαριάδη, Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. (1934-1956), σαν υλιστής και σοσιαλιστής ποιητής, γεγονός που συνεπάγεται ότι και το παλαμικό έργο εντάσσεται σε μία εκ των προτέρων διαμορφωμένη οπτική, για την αταλάντευτη ιδεολογική ορθότητα της οποίας ο συγγραφέας είναι απόλυτα πεπεισμένος. Ο Ζαχαριάδης λειτούργησε προκρούστεια και αξιοποίησε επιλεγμένους στίχους που υπηρετούσαν το ιδεολογικό του μόρφωμα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα έργο σαν το παλαμικό, με εγγενείς ιδεολογικές αντιφάσεις και πολλαπλές —ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες— επιρροές, προσφέρεται για αποσπασματική ιδεολογική χρήση.”

Βεβαίως υπάρχει και το γνωστό του ποίημα οι “λύκοι” από το οποίο και ο παρακάτω στίχος:

″Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!

Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,

Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι

Για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί.”

Για τον στίχο αυτό είχε διαμαρτυρηθεί ο Κώστας Βάρναλης, κάποτε εθνικιστής και μεγαλοϊδεάτης και τότε κομμουνιστής πλέον στον Κωστή Παλαμά και είχε λάβει την πρέπουσα απάντηση. 

Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός αντικομμουνιστικός στίχος του Κωστή Παλαμά. Σας παραθέτουμε και έναν ακόμη: 

Καίσαρες, Νέρωνες, λογής, Λένιν και Ροβεσπιέρων
Φιλοσοφίες, είν΄ αρκετά τα δάκρυα των μητέρων
Για να σας πνίξουν! Ώ γοερά ποτάμια των αιμάτων
Και κορωνάτων και λαϊκών, μαρτύρων και θυμάτων!”

Exit mobile version