Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σφαγές λησμονημένες – Δοξάτο Δράμας

Σφαγές λησμονημένες – Δοξάτο Δράμας

Μας κάνει εντύπωση η επιλεκτική μνήμη του ελληνικού κράτους. Ποτέ δεν είδαμε να πηγαίνει ένας πρόεδρος της δημοκρατίας ή ένας πρωθυπουργός να τιμήσει την μνήμη των νεκρών της σφαγής της Χίου, που ανερχόντουσαν σε δεκάδες χιλιάδες σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς και οι περισσότεροι μάλιστα άμαχοι γυναίκες και παιδιά!  Ούτε στην Νάουσα και σε τόσα άλλα μαρτυρικά μέρη βλέπουμε να δίνεται ανάλογη βαρύτητα από το κράτος για να τιμηθούν οι αδικοσφαγμένοι! Αντίθετα με επιλογή αυστηρά πολιτική, γιατί περί αυτού πρόκειται, βλέπουμε να τιμούνται όσοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και σωστά τιμούνται, στην διάρκεια της κατοχής. Αντίθετα για τις εκτελέσεις από τους Ιταλούς όπου έγιναν μεγάλα εγκλήματα πολέμου ειδικά στην Θεσσαλία δεν ακούγεται λέξη…  

Και τι να πει κανείς για τις σφαγές που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι στο Δοξάτο της Δράμας και στα γύρω χωριά; Ήταν Ιούνιος του 1913 όταν ο βουλγαρικός στρατός υποχωρώντας μαζί με κομιτατζήδες σφαγίασε κυριολεκτικά 650 κατοίκους ανάμεσά τους και γυναίκες και παιδιά και σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εποχής μεταξύ των οποίων και ένας Άγγλος αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, είδαν άγρια σκυλιά μπαίνοντας τις επόμενες ημέρες στο Δοξάτο να τρώνε τις σάρκες των σφαγιασθέντων! Στην συνέχεια τους αποκεφάλιζαν και υπάρχουν και φωτογραφίες με Βούλγαρους στρατιώτες να ποζάρουν υπερήφανοι στον φακό έχοντας στα πόδια τους κομμένα κεφάλια Ελλήνων. Νέα σφαγή ακολούθησε στην περιοχή το 1917 όταν ο βουλγαρικός στρατός εισέβαλε στην περιοχή στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεγάλη σφαγή όμως έγινε το 1941. 

Αξίζει όμως στο σημείο αυτό να παραθέσουμε την μαρτυρία, που αναφέραμε προηγουμένως του Άγγλου πλοιάρχου Κάνταλ, η οποία δημοσιεύθηκε στην Daily Telegraph: Κατά την είσοδο εις την πόλιν το πρώτο που έκανε εντύπωση στα μάτια μου ήταν το φρικτό θέαμα όπου αγέλες σκύλων καταβρόχθιζαν ανθρώπινες σάρκες! Πολύ χειρότερα ήτανε τα πράγματα το 1941 όταν και πάλι ο βουλγαρικός στρατός εισέβαλε στην περιοχή. Οι σφαγές ήταν πρωτοφανείς. Η επίσημα αναφερθέντες νεκροί μέσα στο Δοξάτο ήταν 1124. Δεν ήταν όμως μόνο η σφαγή στο Δοξάτο, αλλά και στην γύρω περιοχή και στα χωριά Δράμας, Σερρών και Καβάλας όπου οι σφαγιασθέντες Έλληνες υπολογίζονται ότι ξεπερνούσαν τις 5.000! Όλα αυτά όμως δεν τα θυμάται και πολύ ο ελληνικός λαός, δεν τα διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στα σχολεία, διδάσκονται μόνον να μισούν ό,τι μισεί το πολιτικό κατεστημένο.

Exit mobile version