ΓΡΑΦΕΙ : Συναγωνιστής Ιωάννης Λαμπρογιάννης του Αναστασίου
https://ioannislamprogiannis.
Η ιστορία του Άργους, του σκύλου που περίμενε 20 χρόνια την επιστροφή του ιδιοκτήτη του για να πεθάνει.
Μετά από ένα μακρύ ανώμαλο ταξίδι, το μόνο ον στον κόσμο που αναγνώρισε τον Οδυσσέα όταν γύρισε σπίτι ήταν ο Άργος, ο πιστός του σκύλος.
Επιστρέφοντας από ένα μακρύ ταξίδι δεκαετιών, δεν ήταν η σύζυγός του που τον αναγνώρισε. Ανάμεσα στο πλήθος των ανώνυμων, ένας ήρωας επέστρεφε στο σπίτι του την Ιθάκη μετά από έναν από τους σημαντικότερους πολέμους της Αρχαίας Ελλάδας.
Μόνο ο Άργος, ο σκύλος του, ήξερε ποιος ήταν: Ο Οδυσσέας είχε γυρίσει σπίτι.
Ανάμεσα στους μεγάλους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, ο Οδυσσέας στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπως αναφέρεται στο έπος που πήρε το όνομα για τη νοημοσύνη του.
Χάρη στην ευφυή πολεμική τακτική του οδήγησε τους Αχαιούς στη νίκη έναντι της Τροίας! Μετά από χρόνια συμμετοχής σε αυτή την πολεμική σύγκρουση, στην Οδύσσεια, ο Όμηρος αφηγείται το ταξίδι της επιστροφής του ήρωα.
Αντιμετώπισε γοργόνες, κακές καταιγίδες και μάγισσες που μετέτρεψαν όλο το πλήρωμα του σε χοίρους. Ο Οδυσσέας κατάφερε να δώσει έξυπνα όλες αυτές τις μάχες, μέχρι που τελικά -σύμφωνα με το επικό ποίημα του Ομήρου-, έφτασε στην Ιθάκη, την πατρίδα του.
Ο Οδυσσέας επέστρεψε γέρος και κουρασμένος. Το δέρμα στο σώμα του δεν ήταν πια τεταμένο, όπως όταν ξεκίνησε το ταξίδι για να πολεμήσει στην Τροία. Αντίθετα, χρόνια και πόλεμος του είχαν πάρει υψηλούς λογαριασμούς. Δέκα χρόνια στη μάχη, άλλα δέκα για να γυρίσουν σπίτι.
Επιστρέφοντας στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας φοβόταν ότι οι εχθροί του θα τον αναγνώριζαν. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τη δύναμη της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, από την οποία είχε ευρεία συμπάθεια να φυλάει τις παρατάξεις και να τον ντύσει ζητιάνο. Ούτε η γυναίκα του δεν τον αναγνώρισε όταν επέστρεψε.
Το μόνο ον σε ολόκληρο το νησί που αναγνώρισε τον ήρωα ήταν ο πιστός και αφοσιωμένος σκύλος του ο Άργος. Βλέποντας τον να έρχεται, παραμελημένο, σκονισμένο και γέρο μετά από δύο δεκαετίες που δεν τον έβλεπε, το ζώο σύρθηκε όπως μπορούσε στα πόδια του αφέντη του. Όταν γύρισε τα μάτια του για να τον χαιρετήσει, κούνησε επιμελώς την ουρά του, για να δείξει ότι ήξερε ακριβώς ποιός ήταν.
Ωστόσο, ο Οδυσσέας δεν μπορούσε να σταματήσει να κρύβει τον ρόλο του ως ζητιάνος. Για το λόγο αυτό, και παρόλο που ήξερε ότι ήταν ο σκύλος του, δεν μπορούσε να τον χαιρετήσει. Ο ήρωας απλά δάκρυσε.
Ο Άργος πέθανε στη συνέχεια, στα πόδια του αφέντη του, ως σύμβολο απόλυτης αφοσίωσης.