Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς είναι ένα κομβικό σημείο στην Επανάσταση των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού στις 23 Σεπτεμβρίου 1823. Ηγετική μορφή της πολιορκίας της μάχης αλλά και της απόφασης για την επίθεση στην συγκεκριμένη πόλη ήταν ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης .
Ακόμα και σήμερα η Τουρκία καταγγέλλει τους Έλληνες για σφαγές αμάχου πληθυσμού. Τολμάνε δηλαδή οι κατακτητές που από τότε που εμφανίστηκαν σε ιστορικές καταγραφές σφάζουν καίνε και ρημάζουν, να μιλάνε για σφαγές αμάχων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει και το εξής παράδοξο: παραπονιούνται οι δυνάστες των Ελλήνων(400 και πλέον χρόνια) για βίαιη συμπεριφορά, όταν μέσα στην Τριπολιτσά, υπήρχε ένα δέντρο που σε αυτό κρεμούσαν Έλληνες για γενιές ολόκληρες, το οποίο έκοψε ο Κολοκοτρώνης αναλογιζόμενος το πόσες χιλιάδες Έλληνες είχαν βρει τραγικό και φρικτό θάνατο σε αυτό το δέντρο.
Στο χρονικό της πολιορκίας και της μάχης δεν χρειάζεται να αναφερθώ γιατί πληροφορίες υπάρχουν διάσπαρτες στο διαδίκτυο από λεπτομερείς αναφορές, θα σταθώ όμως σε κάποια σημαντικά σημεία που είναι άξια αναφοράς.
Για πρώτη φορά βλέπουμε τις άτακτες αντάρτικες μονάδες των Ελλήνων οπλαρχηγών να λειτουργούν συγκροτημένα με Πειθαρχία και Ιεραρχία, μάλιστα ενδεικτικό είναι πως όλοι οι Έλληνες μέσα στην έξαψη της Νίκης υπάκουσαν στην εντολή του Κολοκοτρώνη να αφήσουν να φύγουν ζωντανοί όλους όσοι ήταν μισθοφόροι και ζήτησαν έλεος.
Σημαντικό είναι και αυτό που είχε γράψει ο Γέρος του Μοριά, «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη» Από αυτό καταλαβαίνουμε το μέγεθος της Νίκης των Ελλήνων, αλλά αυτή η εικόνα της μεγάλης νίκης, δημιούργησε αντιδράσεις στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα. Όσο περισσότερο κυκλοφορούσε η φήμη για 30-40-50 χιλιάδες νεκρούς Τούρκους και Εβραίους, ανάλογα την «πηγή», τόσο έβρισκαν ευκαιρία οι κάθε λογής φιλότουρκοι να ανακόπτουν την διάθεση των φιλελλήνων να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση.
Ετσι, το ίδιο έτος έρχεται ο Μέγας Έλληνας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και δείχνει την ανάγκη της επικοινωνίας προς τα «έξω» των Δικαίων του Εθνικού μας Αγώνα γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε όσους δεν βιώνουν οι ίδιοι τα γεγονότα.
Γράφει λοιπόν τον Ύμνο στην Ελευθερία με αναφορά στα γεγονότα της Τροπολιτσάς.
Για τις σφαγές λέει… «Δεν τις έκαναν οι Έλληνες Στρατιώτες…Βγήκαν οι νεκροί, βγήκαν οι ψυχές από την μαύρη Γη, από τον άλλον κόσμο, όλοι αυτοί που εκατοντάδες χρόνια είχαν σφαγιαστεί από τους Οθωμανούς και ήταν γεμάτα τα χωράφια τριγύρω από τα λείψανα τους!»
Έδωσε έτσι, σε όλο τον κόσμο να καταλάβει πως η Ιερά Οργή αιώνων για βία και σφαγές αμάχων τώρα εκτονώθηκε δικαιολογημένα.
Όπως και να έχει η Επανάσταση είχε αρχίσει, έχει περάσει πολλά στάδια και μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει. Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκετε κάτω από την απειλή μιας νέας Ισλαμικής σκλαβιάς που θα πρέπει γρήγορα να σταματήσουμε καθώς προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς ο εποικισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Χατζησάββας Χρήστος