Στην περίπτωση ενός Ελληνο-τουρκικού πολέμου
Σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για επίλυση των διαφορών και στο βάθος διαφαίνεται δυστυχώς εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο ελληνικό αρχιπέλαγος, στο Αιγαίο μας! Η ειρήνη και οι υποχωρήσεις οδηγούν την Ελλάδα στο να γίνει δορυφόρος της Τουρκίας. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε μοιραία ίσως έχουμε πόλεμο.
Ο αείμνηστος καθηγητής Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» και συγκεκριμένα στο επίμετρο περί ελληνοτουρκικών σχέσεων επίμετρο αναλύει τις γεωπολιτικές και στρατηγικές παραμέτρους ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παναγιώτη Κονδύλη, η Ελλάδα γεωπολιτικά μειονεκτεί σε σχέση με την Τουρκία και για τον λόγο αυτό η μοναδική ΕΛΠΙΔΑ της Ελλάδος σε έναν πόλεμο με την Τουρκία είναι ένα μαζικό πρώτο πλήγμα. Γράφει σχετικά ο καθηγητής Παναγιώτης Κονδύλης
“Η Ελληνική πλευρά δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες στρατιωτικής νίκης αν δεν έβρισκε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Το πρώτο πλήγμα το επιβάλλει σήμερα όχι κάποια «πολεμοχαρής» διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων: η λογική του μέσου αυτονομείται, όπως αναφέραμε στις εισαγωγικές μας παρατηρήσεις, και προσδιορίζει ουσιωδώς τον προσανατολισμό της πολεμικής στρατηγικής. […] Σήμερα, η δύναμη και το βεληνεκές του πυρός από κάθε κατεύθυνση προς κάθε κατεύθυνση και η μετάθεση του πολεμικού κέντρου βάρους από την ξηρά στον αέρα ακυρώνει αυτήν την προϋπόθεση· δεν υπάρχουν πια κρυψώνες για τις ένοπλες δυνάμεις, και το (μαζικό) πρώτο πλήγμα αποσκοπεί ακριβώς στην εξουδετέρωση των μέσων μιας αντεπίθεσης σε ευρεία κλίμακα. Οι ίδιοι αυτοί τεχνικοί παράγοντες καθιστούν τον χρόνο αποφασιστικό μέγεθος, με άλλα λόγια προσδίδουν στην εναρκτήρια φάση του πολέμου καθοριστική σημασία. Ό,τι δεν κερδίζεται ή ό,τι χάνεται στη φάση αυτή είναι δυσκολότατο ν’ αποκτηθεί ή να αναπληρωθεί κατόπιν. Γι’ αυτό και το πρώτο πλήγμα, το οποίο εγκαινιάζει την καθοριστική εναρκτήρια φάση του πολέμου, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερο και καιριότερο.”