Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χωρίς τα «βαρίδια» της Χρυσής Αυγής, χωρίς Ελληνική Αυγή, χωρίς Μιχαλολιάκο, αλλά και χωρίς αντίπαλο, τι πέτυχαν;


Ήταν Μάρτιος του 2010, κυριολεκτικά εν μέσω ερειπίων, όταν ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε την δημιουργία και συμμετοχή στις εκλογές της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα”. Μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που είχαν ισοπεδωθεί από τρομοκρατική βομβιστική επίθεση, ξεκινάει ένας αγώνας κυριολεκτικά από το μηδέν. Χωρίς καμία προηγούμενη παρουσία στην αυτοδιοίκηση, χωρίς την στήριξη από κανένα κόμμα του κοινοβουλίου, χωρίς έτοιμο εκλογικό μηχανισμό, χωρίς καν την εμπειρία μιας προηγούμενης προσπάθειας, με συνολική προβολή στα ΜΜΕ… 5 λεπτά (κι αυτό χάρη σε εξώδικο) και με μόλις λίγους μήνες διαθέσιμους για την προεκλογική εκστρατεία (όλοι οι άλλοι υποψήφιοι είχαν ήδη έτοιμα ψηφοδέλτια), ο Ν. Μιχαλολιάκος πάλεψε για να εκπροσωπηθεί πρώτη φορά ο Εθνικισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας.

Και το κατάφερε! Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Ελληνική Αυγή κέρδισε 10.222 ψήφους και την 5η θέση στην κατάταξη των υποψηφίων. Από εκείνη την στιγμή ξεκινά μια ιστορική πορεία. Κάθε παρουσία του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο είναι εκρηκτική. Δεν περιορίζεται στα συνήθη ακροδεξιά φληναφήματα, αγκαλιάζει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών καλύτερα από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Αποθεώνεται από επιτροπές κατοίκων που υποφέρουν, χειροκροτείται από συλλογικότητες εργαζομένων που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, επιτίθεται ευθέως στα συμφέροντα μεγαλο-εργολάβων που καταβροχθίζουν τα δημοτικά κονδύλια. Αυτή η παρουσία, οδηγεί σε μια άνοδο της “Ελληνικής Αυγής” τόσο εντυπωσιακή που τελικά διαδίδεται πανελλαδικά με τον γνωστό θρίαμβο της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Δημοτικές εκλογές 2014: Ο Μιχαλολιάκος βρίσκεται προφυλακισμένος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού παραδίδει την ηγεσία της Ελληνικής Αυγής στον τότε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Παρά την φυλάκιση του, η θητεία του Μιχαλολιάκου αποδίδει πλούσιους καρπούς προσφέροντας σχεδόν 36.000 ψήφους (16,12%) και την 4η θέση στον Ηλία Κασιδιάρη, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία βασίζεται φυσικά στο “χρίσμα” από την Χρυσή Αυγή και τον Αρχηγό της.

Δυστυχώς, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, από την εκλογή του νέου επικεφαλής και μετά η πορεία της Ελληνικής Αυγής είναι μόνο καθοδική… Έτσι, μετά από 5 χρόνια θητείας, στις εκλογές του 2019, ο Κασιδιάρης ρίχνει την Ελληνική Αυγή στις 21.000 ψήφους. Διάφοροι, εκλογικά άσχετοι, κύκλοι διαδίδουν ότι αυτό που έφταιξε δεν ήταν η ηγεσία του “Λιάκου” αλλά η στήριξη της Χρυσής Αυγής που “έκανε λάθη”, “αμαύρωσε” κτλ.

Χθες, για 2η φορά, η πραγματικότητα χτύπησε κατακεφαλα όλους τους καλοθελητες και τα θύματα τους. Λίγες μόνο ώρες πριν το άνοιγμα των κάλπεων, οι επίδοξοι αντικαταστάτες της Ελληνικής Αυγής δημοσίευσαν ένα τραγελαφικό δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο δήθεν βρίσκονταν “μόλις 1-2% μακριά από την 2η θέση”! Κι όμως, χωρίς τα “βαρίδια” της Χρυσής Αυγής, χωρίς Ελληνική Αυγή, χωρίς Μιχαλολιάκο, αλλά και χωρίς αντίπαλο, ο Κασιδιάρης συγκέντρωσε μόλις 11.000 ψήφους. Όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τους φανταστικούς “σοβαρούς πατριώτες που διώχνει δήθεν η Χ.Α.”, αλλά έχασε το 50% των ψήφων του 2019 και το 70% των ψήφων του 2014.

Μετά από τόσα χρόνια προσωπικής παρουσίας του επικεφαλής τους στον δήμο, μετά από συνεχή διαφήμιση στα ΜΜΕ και με την στήριξη κοινοβουλευτικου κόμματος, οι “ελεύθεροι Αθηναίοι” δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ούτε την πρώιμη νίκη του Μιχαλολιάκου και την 5η θέση που κατέλαβε, όταν ξεκίνησε χωρίς να έχει ούτε ένα από τα παραπάνω προνόμια… Αντίθετα, η σύγκριση ακόμα και με τα ποσοστά της “ήττας” του 2019 δείχνει πως τουλάχιστον οι μισοί ψηφοφόροι του Κασιδιάρη τον στήριζαν (ή τον ανέχονταν) αποκλειστικά και μόνο χάρη στην Χρυσή Αυγή και του Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και αυτούς που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν με κριτήριο την έλλειψη γνησιότερης εναλλακτικής, ή νομίζοντας ότι ψηφίζουν ακόμα έναν εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής (μέχρι και κάποιοι υποψήφιοι είχαν αυτή την εντύπωση!), τότε τα ποσοστά των “προσωπικών ψήφων” πέφτουν ακόμα χαμηλότερα.

Αυτή η τραγική εικόνα δε μπορεί παρά να θλίβει κάθε εθνικιστή αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν λένε ποτέ ψέματα. Αυτοί που δήθεν θα τα έκαναν όλα καλύτερα, κατάφεραν με την διάσπαση και την ανικανότητα τους να γκρεμίσουν την παρακαταθήκη του θριάμβου του 2010-14 και να γυρίσουν την εθνικιστική αντιπροσώπευση στον δήμο 13 χρόνια πίσω. Βέβαια, η κατάρρευση πέρα από αριθμητική είναι και ποιοτική. 13 χρόνια πριν βρισκόταν στην 5η θέση ένας Μιχαλολιάκος με καθαρό, πρωτοποριακό Εθνικιστικό λόγο και ανοδική πορεία. Σήμερα έφτασε εκεί με τα χίλια ζόρια ένα παραμορφωμένο σύνολο, με πορεία καθοδική, πατώντας στα έργα άλλων, ανάξιο και απρόθυμο να αποκαλείται “εθνικιστικό”.

Ν.Θ

Exit mobile version