Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στην φοιτητική φάλαγγα των βασιλοφρόνων ο Κωστής Καρυωτάκης 

Στην φοιτητική φάλαγγα των βασιλοφρόνων ο Κωστής Καρυωτάκης 

Προ ετών είχε παρουσιαστεί μία τηλεοπτική σειρά, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ παρουσίαζε τον ποιητή Καρυωτάκη σαν… αριστερό! Στην πραγματικότητα υπήρξε βασιλικός και θύμα διωγμού μάλιστα με την μετάθεσή του στην Πρέβεζα από τον βενιζελικό υπουργό Κύρκο, πατέρα του Λεωνίδα Κύρκου. 

Μάλιστα, όταν δημιουργήθηκε το κίνημα των επιστράτων, ο Καρυωτάκης έλαβε μέρος και πολέμησε κατά των Γάλλων στην μάχη των Αθηνών. Θυμίζουμε τι είχε συμβεί τότε για να λάβετε μία εικόνα των γεγονότων.

Στις 9 Νοεμβρίου οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Ναύσταθμο. Ακολουθούν τηλεγραφήματα μεταξύ των Γάλλων και της κυβέρνησης των Αθηνών. Στις 10 Νοεμβρίου ο Μπεναζέ, Γάλλος βουλευτής και απεσταλμένος της κυβερνήσεως Μπριάν, ζητά την παράδοση των 10 ελληνικών ορεινών πυροβολαρχιών.

Στις 16 Νοεμβρίου 1916 ο Καλλάρης εξέδιδε την εξής διαταγή: «Εις την απαίτησιν του Γάλλου ναυάρχου κ. Φουρνέ περί παραδόσεως εις τον συμμαχικόν στρατόν της ανατολής ελληνικών όπλων, πυροβόλων κ.τ.λ. η Κυβέρνησις απεφάσισε ν’ αντιτάξη απόλυτον άρνησιν». 

Στις 17 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε στους στρατώνες των Αθηνών αλλά και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η κατάταξη τουλάχιστον 15.000 εθελοντών από τους συνολικά 30.000 που παρουσιάστηκαν στο κάλεσμα της κυβερνήσεως και του βασιλιά, ανάμεσα τους και εκατοντάδες μοναρχικοί φοιτητές, μεταξύ τους και ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, οι οποίοι συγκρότησαν δική τους φάλαγγα.

Η φάλαγγα αυτή πολέμησε γενναία έχοντας νεκρούς και τραυματίες και σταμάτησαν τους Γάλλους, που υποχώρησαν άτακτα προς τον Πειραιά, ενώ αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Και μετά ταύτα έχουν το θράσος, οι αριστεροί, οι οποίοι καθύβριζαν ως ποιητή τον Καρυωτάκη να τον παρουσιάζουν και αυτόν σαν δικό τους…

Exit mobile version