Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

8 Νοεμβρίου 1977 – Έρχονται στο φως οι Βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

8 Νοεμβρίου 1977 – Έρχονται στο φως οι Βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Στις 8 Νοεμβρίου του 1977 ο επιφανής Έλληνας αρχαιολόγος, Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Την διετία 1954-1955 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη, δίπλα στον διάσημο καθηγητή Τζον Μπίζλεϊ, που θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής αγγειογραφίας. Το 1957 εκλέχτηκε υφηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη διατριβή «Λακωνικά Ανάγλυφα», το 1961 καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου εργάστηκε έως το 1983.

Η ανασκαφική του δραστηριότητα απλώθηκε σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Βέροια, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), αλλά το κύριο ανασκαφικό έργο του εντοπίζεται στη Βεργίνα, όπου εργάστηκε ως βοηθός του δασκάλου του Κωνσταντίνου Ρωμαίου (1938-1940), ενώ από το 1952 πραγματοποίησε τις δικές του έρευνες. Οι πολύχρονες και συστηματικές ανασκαφές του στη Μεγάλη Τούμπα τον οδήγησε το 1977 στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της Μακεδονίας, με τα αμύθητα ευρήματα και στην αποκάλυψη του τάφου του θρυλικού Βασιλέως Φιλίππου του Β’ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Exit mobile version