Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Παντού Ελλάδα στην Τουρκία 

Παντού Ελλάδα στην Τουρκία 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Καππαδοκία τεράστιο ψηφιδωτό και την ελληνική επιγραφή “αν είσαι υγιής, μπες”

Όποια πέτρα και να σηκώσεις σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Τουρκία και που είναι η πάντα Ελληνική Μικρά Ασία θα βρεις σύμβολα Ελληνικά, θα βρεις επιγραφές ελληνικές! Αυτό ακριβώς συνέβη και με μία πρόσφατη σχετικά ανασκαφή. Μάλιστα στο τεράστιο ψηφιδωτό που ανευρέθη υπάρχουν πολλοί αγκυλωτοί σταυροί στα μαιανδρικά του.

Όπως ανακοίνωσαν λοιπόν οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή.

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι το κτίριο ανεγέρθηκε υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.

Exit mobile version