Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Δολοφονία του Γεωργίου Καραϊσκάκη 

Η Δολοφονία του Γεωργίου Καραϊσκάκη 

Γεώργιος Καραϊσκάκης προς τον Σιλιχτάρ Μπόδα:

«Έλα, σκατότουρκε… έλα απεσταλμένε από τους γύφτους, έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην, να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!”

Οι Άγγλοι φρόντισαν με όργανό τους τον Μαυροκορδάτο όλους τους σημαντικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ελεύθερη Ελλάδα να τους παραμερίσουν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος είχε έλθει σε σκληρή αντιπαράθεση με τον Άγγλο μισθοφόρο τυχοδιώκτη Κόχραν, τον οποίον ο Μαυροκορδάτος είχε διορίσει αρχιστράτηγο.

Ο Δημήτριος Αινιάν, γραμματέας του Καραϊσκάκη, που έγραψε την βιογραφία του το 1833, αναφέρει ότι ο Καραϊσκάκης πριν πεθάνει εμπιστεύτηκε στους πολέμαρχους Χατζηπέτρο και Γρίβα πως «…λέγουν ότι εν παρόδω τρόπον τινά ανέφερε εις αυτούς ότι επληγώθη από το μέρος των Ελλήνων, ότι εγνώριζεν τον αίτιον και ότι, αν ήθελε ζήση, ήθελε τον κάμει γνωστόν και εις το στρατόπεδον».

Στο ποίημα «Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Ιωάννη Ζαμπέλιου, ο αρχιστράτηγος φέρεται να λέει προς τους Χατζηπέτρο και Γρίβα : «Αύριον αν είμαι ζωντανός ακόμη, ελάτε να σας πω έναν μυστικόν». Από τους νεότερους συγγραφείς ο Γιάννης Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος οργάνωσε την δολοφονία του Καραϊσκάκη. 

Λέγεται ότι ο Κολοκοτρώνης όταν έμαθε για τον θάνατο του Καραϊσκάκη, έπιασε τα μάγουλά του, δίπλωσε τα πόδια σταυροπόδι και θρήνησε γοερά!

ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

“Τρία πουλάκια κάθονταν στο κάμπο της Αθήνας

είχαν τα νύχια κόκκινα και τα φτερά γραμμένα,

είχαν και τα κεφάλια τους στο αίμα βουτηγμένα.

Από βραδύ μοιρολογούν και το ταχύ φωνάζουν.

Τρίτη, Τετάρτη θλιβερή, Πέφτη φαρμακωμένη,

Παρασκευή ξημέρωνε, να μ’ είχε ξημερώσει.”

Exit mobile version