Κατάργηση του βέτο ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Το δικαίωμα της αρνησικυρίας είναι μείζον ζήτημα και συνιστά εθνική μειοδοσία και συνενοχή η αποχή ευρωβουλευτών
Το βέτο για την Ελλάδα ήταν ένα όπλο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Ήταν ένα όπλο ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα και πρόσφατα μάλιστα το χρησιμοποίησε σαν απειλή (στην πραγματικότητα ήταν λόγια του αέρα…) προς την Αλβανία για την φυλάκιση Μπελέρι. Τους είπαμε δηλαδή ότι θα ασκήσουμε βέτο για την ένταξή τους. Αυτό βέβαια πλέον δεν ισχύει.
Μια ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έπειτα από ψηφοφορία, εγκρίθηκαν οριακά οι προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η κατάργηση της θεμελιώδους αρχής της ομοφωνίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της ομοφωνίας (βέτο) στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Η κατάργηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας είναι μείζον ζήτημα και συνιστά εθνική μειοδοσία και συνενοχή η αποχή ευρωβουλευτών από την στιγμή που η πρόταση υπερψηφίστηκε οριακά. Το Σώμα ενέκρινε με 305 ψήφους υπέρ, 276 κατά και 29 αποχές, την έκθεση, η οποία καταρτίστηκε από 5 συνεισηγητές που εκπροσωπούν ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Το συνοδευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 291 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 44 αποχές.
Ένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές που απείχαν δυστυχώς εξελέγη με τις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αλλά πλέον δεν ανήκει στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εδώ και χρόνια…