Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τι κρύβεται πίσω από την αισχρή στάση Σούνακ: Στροφή προς Τουρκία του Λονδίνου 

Τι κρύβεται πίσω από την αισχρή στάση Σούνακ: Στροφή προς Τουρκία του Λονδίνου 

Η περιφρόνηση που έδειξε ο Ινδός πρωθυπουργός της Αγγλίας Σούνακ προς τον Μητσοτάκη πρέπει να αντιληφθούμε ότι ήταν μία περιφρόνηση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και είναι εξαιρετικά ατυχές η κυβέρνηση του προτεκτοράτου των Αθηνών να κρατά χαμηλούς τόνους και να μη κλιμακώνει το ζήτημα! Πίσω όμως από την στάση αυτή του Λονδίνου και του Σούνακ κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Αγγλία πιέζει την Γερμανία να πουλήσει Eurofighter στην Τουρκία γιατί διαφορετικά η Τουρκία δεν πρόκειται να αγοράσει Airbus.  

Συγκεκριμένα το Λονδίνο πιέζει αφόρητα το Βερολίνο να δεχθεί την πώληση των 40 Eurofighter Tranch 4, καθώς μέσα από αυτό περνά η πώληση των 355 επιβατικών Airbus στη Τουρκία, η οποία λόγω της γερμανικής στάσης «μη άμεσης αποδοχής» πώλησης των Eurofighter «πάγωσε» την αγορά των αεροσκαφών της Airbus! Η οποία ήταν να ανακοινωθεί στο Dubai Air Show 2023, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το Βερολίνο ακόμα δεν έχει δεχθεί την πώληση των μαχητικών.

Να σημειώσουμε ότι τα ίδια κράτη (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που είναι στην κατασκευαστική κοινοπραξία των  Eurofighter είναι και στην κοινοπραξία της Airbus, συν την Γαλλία.

Η πώληση των 355 Airbus θα δώσει στην βρετανική εταιρεία κατασκευής των κινητήρων των αεροσκαφών, την Rolls Royce, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της εταιρείας με την κατασκευή πάνω από 800 κινητήρων (πολλά από τα αεροσκάφη θα είναι τετρακινητήρια, ενώ υπάρχουν και εφεδρικοί κινητήρες), εκτός από τους 80+ κινητήρες των Eurofighter!

Exit mobile version