Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εορτή Αγίου Νικολάου, εορτή του Πολεμικού μας Ναυτικού 

Εορτή Αγίου Νικολάου, εορτή του Πολεμικού μας Ναυτικού 

Το Πολεμικό μας Ναυτικό υπήρξε πάντοτε στην τόσο χιλιάδων ετών ιστορία του το αήττητο όπλο των Ελλήνων. Από τις ναυμαχίες στις θάλασσες της Σικελίας των Ελλήνων με τους Καρχηδονίους μέχρι την Σαλαμίνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους. 

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του .

Παρεκκλήσια που φέρονται επί πλοίων είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως και εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Είναι σκόπιμο να ειπωθεί πως στην Αρχαία Ελλάδα ο Ποσειδών, ο Θεός του υγρού στοιχείου εορταζόταν στις 18 Δεκεμβρίου όπως ο άγιος Νικόλαος στο παλαιό ημερολόγιο της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Πολεμικού μας Ναυτικού και ιδιαίτερα του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ στους Βαλκανικούς πολέμους. 

Με την έκρηξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης επί του θωρηκτού “Αβέρωφ” πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και με τις δύο αποφασιστικές ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), απέκρουσε τις απόπειρες εξόδου του Οθωμανικού Στόλου από τα Δαρδανέλλια, τρέποντάς τον σε φυγή και εξαναγκάζοντάς τον να επιστρέψει και να κλειστεί στα στενά, εξασφαλίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο για τις επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν.

Exit mobile version