Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

6 Δεκεμβρίου 1912 – Εις Μνήμην  Χριστόδουλου Σώζου

6 Δεκεμβρίου 1912 – Εις Μνήμην  Χριστόδουλου Σώζου

Ο Χριστόδουλος Σώζος, Κύπριος δικηγόρος και πολιτικός, Δήμαρχος Λεμεσού πέφτει ηρωικά μαχόμενος στο Πεδίο της Τιμής κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο

Ο Χριστόδουλος Σώζος γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Μάρτιο του 1872. Ο πατέρας του, Σώζων Λοΐζου, είχε υπηρετήσει ως εθελοντής στον πόλεμο του 1866 στην Κρήτη ενώ ο παππούς του Αντώνιος Ιακώβου Λοΐζου είχε υπηρετήσει ως εθελοντής κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάσταση υπό τον Κάρολο Φαβιέρο στην Αθήνα.

Ο Χριστόδουλος Σώζος, όντας Δήμαρχος Λεμεσού τον Οκτώβριο του 1912 ζήτησε να καταταγεί σαν εθελοντής στρατιώτης στον ελληνικό στρατό. Έφυγε κρυφά από την Κύπρο καθώς ήταν σίγουρος ότι η οικογένεια του θα προσπαθούσε να τον αποτρέψει. Παρόλο που ακόμη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον οποίο συναντήθηκαν στην Αθήνα για να του ζητήσει να τον στείλει σε μάχιμη μονάδα, προσπάθησε να τον πείσει να μείνει σε στρατιωτική υπηρεσία στην Αθήνα, ο Χριστόδουλος Σώζος αρνήθηκε και απαίτησε να πολεμήσει. Ήταν στρατιώτης του Α΄ Πεζικού Συντάγματος και πολέμησε στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στην Ήπειρο.

Έχασε τη ζωή του στη μάχη στις 6 Δεκεμβρίου 1912 στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στο Μπιζάνι στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Έγινε ο πρώτος και ο μόνος δήμαρχος ΟΛΗΣ της Ελλάδος και της Κύπρου που έπεσε μαχόμενος σε μάχη ως απλός στρατιώτης.

Exit mobile version