Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μεγάλο ψέμα ότι οι Άγγλοι ήταν ποτέ φίλοι μας

Μεγάλο ψέμα ότι οι Άγγλοι ήταν ποτέ φίλοι μας

 

«Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο. Καληνύχτα. — … γιατί τ’ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς» 

                                                                        Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ

Με αφορμή το στήσιμο στο ραντεβού του Μητσοτάκη από τον αγγλοινδό πρωθυπουργό, θυμήθηκαν οι πληρωμένες γραφίδες και τα φερέφωνα της ξενοκρατίας την παραδοσιακή ελληνοαγγλική “φιλία”. Ποια “φιλία”; Αυτή του Ουέλιγκτον, που ήθελε την Ελλάδα το 1828 υποτελή στον Σουλτάνο αυτόνομη επαρχία και περιορισμένη στην Πελοπόννησο; Ή μήπως την Αγγλία των εμπορικών αποκλεισμών με τον Πατσίφικο και τον Κριμαϊκό πόλεμο; 

Ο Γιάννης Κορδάτος, στην «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας» του, γράφει: «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου είχε αναστατώσει τις συμμαχικές κυβερνήσεις γιατί δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έφταναν μέχρις εκεί και οι ίδιοι οι ναύαρχοι είχαν στεναχωρηθεί και είχαν αποδοκιμάσει το έργο τους. Διαδιδόταν τότε πως ο Βρετανός Ναύαρχος σερ Έντουαρτ Κόδριγκτον παρασύρθηκε από τον ρώσο ναύαρχο για να χτυπήσει τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Φυσικά η ναυμαχία, μολονότι ευνοϊκή για τους Έλληνες, δεν είχε γίνει προς χάριν τους αλλά για να επιβάλουν οι Τρεις Δυνάμεις τη θέλησή τους στην Πύλη και έτσι να εξασφαλίσει η καθεμιά τους όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο επιβολής στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο σερ Άρθουρ Ουέσλι (πρώτος δούκας του Ουέλινγκτον), πρωθυπουργός της Βρετανίας, αποκάλεσε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου «…ένα ανάρμοστο γεγονός», ανάρμοστο διότι, όπως είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων, δεν άρμοζε στη Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία δεν προέβλεπε χρήση βίας. Ο πρέσβης της Αγγλίας το 1841 σερ Έντμουντ Λάιονς υποστήριζε: « Η Ελλάς πραγματικώς ανεξάρτητος είναι κάτι παράλογον»!

Οι Άγγλοι ακριβώς μετά την καταστροφή μας και την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού με τον Κεμάλ πολύ μακριά ανενόχλητοι τον Οκτώβρη του 1922 στέλνουν στρατιωτικά τμήματα αραβικού στρατού τής Μεσοποταμίας και καταλαμβάνουν την Μοσούλη. Στις 10/10/1922 ή Αγγλία έκλεινε συμφωνία με το Ιράκ, σύμφωνα με την οποία σταθεροποιούνταν η βρετανική κηδεμονία και επιρροή στη Μεσοποταμία. Ο Άγγλος υπουργός των Εξωτερικών λόρδος Κώρζον είχε πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Τα πετρέλαια τής Μοσούλης ήταν στα χέρια τής αγγλικής αποικιοκρατίας.

ΗΘΕΛΑΝ “ΑΥΤΟΝΟΜΗ”(ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ) ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο καπετάν Μπαντουβάς- ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Αντίστασης στην Κρήτη- καταθέτει (στα απομνημονεύματά του) ότι ο (Βρετανός) Κρις Γούντχαουζ του έκανε πρόταση εκ μέρους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να αναλάβει πρωτοβουλία για την αυτονόμηση της Κρήτης (!) με αντάλλαγμα την ελευθερία και την οικονομική ανόρθωση του νησιού με τη γενναιόδωρη βρετανική βοήθεια! Ο Μπαντουβάς θα ήταν ο πρώτος «πρόεδρος» του προτεκτοράτου …

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ “ΦΙΛΙΑΣ” ΗΛΘΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ 

Exit mobile version