Η κυριαρχία της αριστεράς δεν ήρθε από το πουθενά
Η κυριαρχία της αριστεράς δεν ήρθε από το πουθενά. Υπήρξε πλήρης ανοχή από το αστικό κράτος της δεξιάς στα χρόνια 1974 – 1981 και βεβαίως ακόμη μεγαλύτερη από τον αγαπημένο των ΗΠΑ, πρώην Τροτσκιστή Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κυβέρνησε στη συνέχεια.
Στα Αρχεία του Κωσταντίνου Καραμανλή περιέχεται μία εμπιστευτική έκθεση πολυσέλιδος του Κωνσταντίνου Τσάτσου, τότε υπουργού και στη συνέχεια προέδρου της δημοκρατίας, στην οποία του επισημαίνει ότι η χώρα οδηγείται όπως έχει διαμορφωθεί η καταστάσις σε ΜΜΕ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό κόσμο σε μία κυριαρχία της αριστεράς. Κανένας δεν έδωσε σημασία στην έκθεση Τσάτσου και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Καραμανλής. Αρκετές δεκάδες, ίσως και εκατό, τα μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία στο κέντρο των Αθηνών, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Σόλωνος, τα οποία διακινούσαν σχεδόν αποκλειστικά κομμουνιστική προπαγάνδα. Μάλιστα κάποια από αυτά είχαν αρχίσει την δραστηριότητά τους επί 21ης Απριλίου χωρίς πρόβλημα. Δεν θεωρούσαν επικίνδυνες τις μαρξιστικές ιδέες οι άνθρωποι του στρατιωτικού καθεστώτος. Πόσο λάθος έκαναν…
Απέναντι σ’ αυτό το πλήθος των κόκκινων βιβλιοπωλείων υπήρχαν μόνον… δύο (!) εθνικιστικά βιβλιοπωλεία. Ο αγώνας στο χώρο των ιδεών ήταν άνισος.
Ο Κωσταντίνος Τσάτσος, οποίος είχε συντάξει την έκθεση προς Καραμανλή για την επερχόμενη στο χώρο των ιδεών “κομμουνιστικοποίηση” της Ελλάδος δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Ήταν ένας απ’ τους τρεις της Χαϊδελβέργης (Τσάτσος, Κανελλόπουλος, Θεοδωρακόπουλος) και στην διάρκεια του μεσοπολέμου αρθρογραφούσε στο περιοδικό “ΙΔΕΑ”, το οποίο έδινε την ιδεολογική μάχη ενάντια στον μπολσεβικισμό.
Οι πολιτικοί όμως της κατ’ ευφημισμόν δεξιάς της μεταπολιτεύσεως δεν ενδιαφερόντουσαν για ιδέες, παρά μόνον για την εξουσία και επιπλέον οι κουμμουνιστές έκοβαν ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, άρα ήταν για αυτούς εκλογικά “χρήσιμοι” …