Η Δύση πιέζει την Ελλάδα και την Εκκλησία της, αλλά η δύναμη της Δύσης εξασθενεί όλο και περισσότερο
Η εξέλιξη της σύγκρουσης μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, που είναι υπέρ της Ρωσίας και οι νέες σχέσεις στη Μέση Ανατολή δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της Δύσης, η οποία μέσω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ανανεώσει το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» και να προκαλέσει συγκρούσεις στο έδαφος της Ελλάδας, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια.
Στην Ελλάδα δεν αρέσει επίσης η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ΕΕ που προκάλεσαν οι αντιρωσικές κυρώσεις. Σε αντίθεση με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα βοήθησε την Σερβία την δεκαετία του 1990.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης το 1991, οι Έλληνες άρχισαν να στέλνουν βοήθεια στην Σερβική Βοσνία και Βελιγράδι, μέσω της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των δήμων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η Δύση πιέζει το ελληνικό κράτος: Το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα βασίζεται στην οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. Τα σχέδια των παγκοσμιοποιητών για την αποβιομηχάνιση της ΕΕ δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χωρίς συνεργασία με τη Ρωσία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν μπορούν να αποφύγουν οικονομικά προβλήματα που θα οδηγούσαν σε εσωτερικές συγκρούσεις στην Ευρώπη.
Από αυτή την άποψη, το έργο «Μία ζώνη – ένας δρόμος» (Αθήνα – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη) είναι σημαντικό για τα Βαλκάνια. Η Ουγγαρία, η Ελλάδα, και άλλες βαλκανικές χώρες μπορούν επομένως να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον ως μέρος της Ευρασιατικής Ένωσης.