Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σημαντική γεωπολιτική κίνηση της Ρωσσίας 

Σημαντική γεωπολιτική κίνηση της Ρωσσίας 

Η Ρωσία δημιουργεί τον «δρόμο του πάγου», στον Αρκτικό Κύκλο και «τελειώνει» την Διώρυγα του Σουέζ καθώς από αυτήν την διαδρομή μειώνεται κατά 2,5 φορές ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη και αντίστροφα!

Η βόρεια Σιβηρία και το ρωσικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο hub διεθνών μεταφορών.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project με νέους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, αγωγούς, λιμάνια και πυρηνικά παγοθραυστικά να κρατούν την διαδρομή ανοιχτή όλο το έτος.

Η Κίνα επωφελείται επίσης από την ευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη και πρόσβαση σε φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει έως και 10% λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων με πυραύλους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους σιίτες Χούθι και πολλές μεγάλες εταιρείες logistics και ενέργειας έχουν ήδη αναστείλει τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω αυτής της διαδρομής.

Η κρίση αυτή οδήγησε σε απότομη αύξηση του κόστους της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι επιτίθενται σε κάθε ισραηλινό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα όπως επίσης και σε κάθε πλοίο που ταξιδεύει είτε από είτε προς τα λιμάνια του Ισραήλ.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, η διοίκηση του ενεργειακού γίγαντα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της BP αποφάσισε να σταματήσει τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Exit mobile version